Ενεργειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια: Νέα εποχή με τη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας

Ενεργειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια: Νέα εποχή με τη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας

Σημαντικά βήματα για την ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα, με τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας, Αλβανίας, Σκοπίων και Κοσσόβου να προγραμματίζουν συνάντηση τον Μάρτιο.

Στόχος της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, είναι η χάραξη ενός γενικού χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της σύζευξης, λαμβάνοντας υπόψη το ελληνικό παράδειγμα υλοποίησης του "target model".

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τον ΑΔΜΗΕ και το ΕΧΕ, με σκοπό τον καθορισμό της ελληνικής στρατηγικής για την επικείμενη συνάντηση.

Προς το παρόν, το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές, δεδομένης της "ανωριμότητας" των αγορών της περιοχής. Ωστόσο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, με τις αμερικανικές αρχές να διαδραματίζουν καίριο ρόλο.

Σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια διαδραματίζει η "αιγίδα" ή εμπλοκή, άμεσα ή έμμεσα, των αμερικανικών αρχών, όπως η Αμερικανική Εθνική Ένωση Επιτρόπων Ρυθμιστικών Υπηρεσιών (NARUC), η αμερικανική Ένωση Ενέργειας (USEA), η RTI International και η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση της Ιταλίας, η οποία επιθυμεί ηγετικό ρόλο στις εν λόγω αγορές.

Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες διεύρυνσης του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με την προσθήκη και των διαχειριστών από τις υπό ένταξη χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι αρμόδιοι φορείς από τις τέσσερις χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας που θα συντονίζει τις σχετικές δράσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΑΕΥ, Αθανάσιο Δαγούμα, η σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια σηματοδοτεί μια νέα εποχή ενεργειακής συνεργασίας με σημαντικά οφέλη για την περιοχή και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συνολικά, η ενοποίηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία, με τα επόμενα βήματα να αναμένονται με ενδιαφέρον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου