Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για Παραγωγικές Δραστηριότητες, Εμπόριο και Περιβάλλον και η Πράσινη Ομάδα του αλβανικού Κοινοβουλίου πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση την Τρίτη.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Διευθυντής της Μόνιμης Γραμματείας της Συνθήκης Κοινότητας Μεταφορών, Matej Zakonjsek, ο οποίος παρουσίασε την ετήσια έκθεση του 2023 της Γραμματείας, στην οποία συμμετέχει και η Αλβανία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Arben Pëllumbi, δήλωσε ότι η Αλβανία ως μέλος θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να ενισχύει τη σχέση με τη Γραμματεία της Κοινότητας Μεταφορών, έναν οργανισμό που αποτελείται από 33 χώρες-μέλη, 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
"Και οι δύο διάδρομοι, ο Διάδρομος 8 και ο διάδρομος Βορρά-Νότου, είναι δύο διάδρομοι στην καρδιά της ΕΕ που αποτελούν ένα μεγάλο επίτευγμα και πρόκληση για εμάς. Όταν εντάσσονται στην καρδιά των μεταφορών, σημαίνει ότι είναι διάδρομοι που δεν θα παραμείνουν σε επίπεδο εγγράφων, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα με τα υψηλότερα πρότυπα της ΕΕ. Εμείς ως βουλευτές έχουμε τα καθήκοντά μας σε αυτή τη διαδικασία. Οι προκλήσεις δεν είναι εύκολες, αλλά δεν μας λείπει η θέληση να τις αντιμετωπίσουμε", δήλωσε ο Pëllumbi.
Ο Διευθυντής της Γραμματείας, Matej Zakonjsek, κατά την ομιλία του δήλωσε ότι ο στόχος αυτού του οργανισμού είναι η πλήρης ενσωμάτωση της αγοράς μεταφορών στην περιοχή αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Η περιοχή πρέπει να έχει μεταφορές οργανωμένες με τον ίδιο τρόπο όπως οτιδήποτε άλλο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Πρέπει να έχουμε υποδομές συνδεδεμένες εντός της χώρας και στη συνέχεια με τους γείτονές της και με τον χώρο μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Zakonjsek.
Επιπλέον, ο διευθυντής της Γραμματείας υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη υποστηρίζονται στην υιοθέτηση και εφαρμογή όλης της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις μεταφορές. Επίσης, τόνισε ότι παρέχεται βοήθεια σε έργα που συνδέουν χώρες και κύριους διαδρόμους με γειτονικές χώρες και περαιτέρω με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Πρέπει να έχουμε τα ίδια πρότυπα οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών. Θα βοηθήσουμε την Αλβανία με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να υπάρξει πρόοδος επί του πεδίου όσον αφορά τα έργα και αυτά τα έργα πρέπει να διεξαχθούν σύμφωνα με συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία στην περίπτωση της Αλβανίας είναι η νομοθεσία της Κοινότητας Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Zakonjsek.
Σύμφωνα με τον Zakonjsek, το 40% της νομοθεσίας της ΕΕ έχει ήδη υλοποιηθεί στην Αλβανία, ενώ τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
"Προς το παρόν έχει μεταφερθεί το 40% της νομοθεσίας της ΕΕ, το 16% μερικώς και το 71% είναι ακόμα σε εξέλιξη. Βλέπουμε ότι έχουμε πρόοδο στο σιδηροδρομικό δίκτυο με τα έργα που συνεχίζονται, ιδιαίτερα στο Τίρανα-Δυρράχιο. Η ολοκλήρωση μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια. Το έργο χρηματοδοτείται οικονομικά από την ΕΕ. Το δεύτερο έργο Vorë-Hani i Hotit, 125 χλμ., ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, και το τελευταίο είναι Durrës-Rrogozhinë. Βρισκόμαστε στην φάση προετοιμασίας του έργου. Όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, το 2030, η Αλβανία θα έχει ένα πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο, πλήρως ανακαινισμένο, και εδώ η συντήρηση θα είναι το βασικό στοιχείο", δήλωσε ο Zakonjsek.
Εκτός από τα έργα υποδομής, ο Zakonjsek μίλησε και για την ανάγκη ανάπτυξης της θαλάσσιας μεταφοράς στην Αλβανία.
"Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της θαλάσσιας μεταφοράς. Η Αλβανία έχει ακτογραμμή 470 χιλιομέτρων και δεν την εκμεταλλεύεται πλήρως. Πρέπει να επενδύσουμε σε λιμάνια και να τα συνδέσουμε με τις σιδηροδρομικές και οδικές γραμμές", τόνισε ο Zakonjsek.
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αλβανία στον τομέα των μεταφορών, όπως η διαφθορά, η έλλειψη χρηματοδότησης και η γραφειοκρατία.
Σχόλια