ΕΕ: «Όχι» στις επενδύσεις που θυσιάζουν το περιβάλλον της Αλβανίας

ΕΕ: «Όχι» στις επενδύσεις που θυσιάζουν το περιβάλλον της Αλβανίας

Σχέδιο "βόμβα" απειλεί τον πολύτιμο φυσικό πλούτο της Αλβανίας καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να τροποποιήσει τον νόμο περί προστατευόμενων περιοχών, επιτρέποντας "στρατηγικές επενδύσεις" εντός τους. Αυτή η κίνηση πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

...

Η αλβανική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για στρατηγικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές

Μέσα από ένα διαδικαστικό τέχνασμα το Υπουργικό Συμβούλιο επιδιώκει να αλλάξει ριζικά τον νόμο για τις Προστατευόμενες Περιοχές ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή στρατηγικών έργων εντός αυτών. Το...

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η επιστολή του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Τίρανα, Silvio Gonzato, προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις Παραγωγικές Δραστηριότητες και το Περιβάλλον, Arben Pellumbi. Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του, ο Gonzato επισημαίνει την ασυμβατότητα της κυβερνητικής πρότασης με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήσεις και οδηγίες για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Η νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις εγείρει ανησυχίες για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς μπορεί να επιτρέψει μεγάλες τουριστικές και βιομηχανικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές".
Επιπλέον, τονίζει την πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης να επιτρέψει την κατασκευή έργων υποδομής για άρδευση και αντιπλημμυρική προστασία σε αυτές τις περιοχές, θέτοντας ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο την οικολογική τους ισορροπία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Gonzato ζητά επαναδιαβούλευση του νομοσχεδίου με διαφάνεια και ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η προώθησή του χωρίς ολοκληρωμένο διάλογο, τονίζει, θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Αλβανίας προς τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η επιστολή της ΕΕ δεν αποτελεί μοναχικό διάφωνο. Διεθνείς οργανισμοί, μέλη του έργου EU4Nature, όπως η Σουηδική Υπηρεσία Ανάπτυξης, το UNDP και η Ιταλική Συνεργασία AICS, έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες προς το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν δώσει μάχη κατά του νομοσχεδίου, ζητώντας επαναλαμβανόμενα διευκρινίσεις και πρόσθετες ακροάσεις.

Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της οικονομίας, οι επικριτές επισημαίνουν ότι δεν έχει επιχειρηθεί ούτε ερευνάται σε βάθος το εναλλακτικό σενάριο: η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως μοχλού βιώσιμης ανάπτυξης και προσέλκυσης τουρισμού υψηλότερης ποιότητας. Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας θα καθορίσει το μέλλον των προστατευόμενων περιοχών στην Αλβανία, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την εύθραυστη βιοποικιλότητα, αλλά και την ίδια την αξιοπιστία της χώρας στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου