Μόνο 329 από τα συνολικά 19.000 αιτήματα αποζημίωσης γης έχει διευθετηθεί από την αλβανική δικαιοσύνη

Μόνο 329 από τα συνολικά 19.000 αιτήματα αποζημίωσης γης έχει διευθετηθεί από την αλβανική δικαιοσύνη

Η διαδικασία αποζημίωσης ακινήτων συνεχίζει να κινείται με αργούς ρυθμούς στην Αλβανία, παρόλο που μια σειρά αλλαγών στη νομοθεσία στοχεύουν να την τερματίσουν το 2026.

Στην πλήρη έκθεση του 2023 του Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσίας, αναφέρεται ότι αποζημιώθηκαν 9 οικογένειες και υποβλήθηκαν 329 αιτήματα για φυσική ή οικονομική αποζημίωση.

Η υπηρεσία διαχειρίζεται 19.000 αιτήματα, γεγονός που δείχνει ότι η εκτέλεση των αποφάσεων μέχρι στιγμής είναι πολύ χαμηλή και η εξέλιξη της διαδικασίας έχει παρεμποδιστεί ακόμη και στα δικαστήρια, από τα οποία έπρεπε να περάσει ο περιουσιακός νόμος.

Με τις αλλαγές που έγιναν το 2022, το καθεστώς αποζημίωσης αναθεωρήθηκε για όσες οικογένειες επηρεάζονται από την αλλαγή του κτηματολογικού στοιχείου, δηλαδή είχαν οικόπεδο, η οποία επί του παρόντος έχει την ιδιότητα της γης αλλά τη στιγμή της δήμευσης είναι εκτός της κίτρινης γραμμής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νόμος ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες επωφελούνται από το 10 τοις εκατό της αξίας αποζημίωσης. Οι αλλαγές επηρεάζουν και όσες οικογένειες ωφελούνταν προηγουμένως από μέρος του ακινήτου, οπότε τους επιστράφηκε.

Εν τω μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου το 2015 και μέχρι το 2023 έχουν αποζημιωθεί 812 οικογένειες με ταμείο περίπου 7,9 δισ. λεκ. Επίσης, από το φυσικό ταμείο διανεμήθηκαν 717 στρέμματα γης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου