Αλβανία: Διαγωνισμοί 1,3 εκατ. ευρώ για καυστήρα απορριμμάτων που... δεν λειτουργεί

Αλβανία: Διαγωνισμοί 1,3 εκατ. ευρώ για καυστήρα απορριμμάτων που... δεν λειτουργεί

Η δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται τον αποτεφρωτήρα του Ελμπασάν, ECO-ELB, έχει αναπτύξει κατά το 2023 περίπου 30 διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, ενώ το βουνό των ακατέργαστων σκουπιδιών μεγαλώνει προοδευτικά. Η συνολική αξία αυτών των διαγωνισμών ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ.

...

Καταγγελία της αλβανικής αντιπολίτευσης: «15 στρέμματα κατέλαβε η μαφία των αποτεφρωτηρίων στα Τίρανα»

Η αλβανική αντιπολίτευση κατήγγειλε την υπόθεση για το αποτεφρωτήριο των Τιράνων, καθώς το το ίδρυμα που διοικεί και διαχειρίζεται την πρωτεύουσα παραβίασε το νόμο στην κατασκευή του εργοστα...

Οι περισσότερες από τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων σχετίζονται με τη λειτουργία της μονάδας αποτέφρωσης απορριμμάτων. Η ECO-ELB αγόρασε καύσιμα, μηχανήματα και τεχνικά ανταλλακτικά, πλήρωσε για υπηρεσίες επισκευής, ηλεκτρική και υδραυλική παρέμβαση. Όμως, προκύπτει ότι το αποτεφρωτήριο του Ελμπασάν είναι εκτός λειτουργίας.


Οι διευθυντές της εταιρείας, σε δήλωση που έκαναν στα ΜΜΕ πριν λίγες μέρες, παραδέχτηκαν ότι ο αποτεφρωτήρας λειτουργεί λιγότερο από ένα μήνα, ενώ δεν έχει εισαγάγει ούτε ένα κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της Albanian Electric Energy Corporation (KESH). Το αποτεφρωτήριο του Ελμπασάν ήταν το πρώτο μεταξύ τριών τέτοιων, που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα στην πρώτη θητεία. Ακολούθησε το αποτεφρωτήριο του Φίερι και το «φάντασμα» των Τιράνων. Το 2014, ο Ράμα και οι υπουργοί του ενέκριναν τη σύμβαση παραχώρησης με την εταιρεία «Albtek Energy» για την κατασκευή, λειτουργία και παράδοση του αποτεφρωτηρίου του Ελμπασάν.

Το κόστος παραχώρησης ήταν πάνω από 22 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ανέλαβε να κατασκευάσει το εργοστάσιο με δικά της κεφάλαια, αν και αργότερα ανακαλύφθηκε ότι δεν είχε ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε την εμπειρία για την ανέγερση τέτοιων έργων. Με βάση τη σύμβαση, η εταιρεία «Albtek» παρέδωσε το δημόσιο έργο στο τέλος της 7ετούς θητείας, τον Δεκέμβριο του 2021.

Την ίδια ώρα, η ιδιοκτήτρια της εταιρείας, Stela Gugallja, κηρύχθηκε καταζητούμενη, μαζί με το συγκάτοικο της, Mirel Mertiri και τον φίλο τους, Klodian Zoto, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο αποτεφρωτήρας του Ελμπασάν μεταβιβάστηκε στη διοίκηση της δημόσιας εταιρείας ECO-ALB, της οποίας μέτοχοι είναι οι δήμοι Ελμπασάν. Μέχρι τώρα το εργοστάσιο του Ελμπασάν λειτουργούσε ως ΧΥΤΑ, λόγω της μη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου. Η μη καύση απορριμμάτων έχει εξαντλήσει τους χώρους υγειονομικής ταφής, μετατρέποντας την περιοχή σε μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της πόλης.

...

52 χρόνια κάθειρξη συνολικά για τους 9 κατηγορούμενους του αποτεφρωτηρίου στο Ελμπασάν

Αυτή την Πέμπτη διεξάγεται ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο για το αποτεφρωτήριο του Ελμπασάν, όπου αναμένεται η ετυμηγορία για τους κατηγορούμενους. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους υπο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου