Περίπου 700 εκατ. ευρώ βγήκαν από την Αλβανία το 2022 μέσω των κερδών ξένων εταιρειών

Περίπου 700 εκατ. ευρώ βγήκαν από την Αλβανία το 2022 μέσω των κερδών ξένων εταιρειών

Περίπου 700 εκατ. ευρώ έχουν φύγει από την Αλβανία το 2022 μέσω των κερδών ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Open Data.

Την πρώτη θέση κατέχει η Ολλανδία, οι εταιρείες της οποίας σημείωσαν κέρδη περίπου 246 εκατ. ευρώ, ή 34,77% των συνολικών κερδών των ξένων εταιρειών.

Την Ολλανδία ακολουθεί η Τουρκία, όπου 5 τουρκικές εταιρείες σημείωσαν κέρδη άνω των 188 εκατ. ευρώ, ενώ το βάθρο συμπληρώνει η Ελβετία, η οποία μόνο μέσω του TAP κατάφερε να κερδίσει περίπου 86 εκατ. ευρώ το 2022.

Η εταιρεία με τα περισσότερα κέρδη είναι η Devoll Hydropower Concession Company, η οποία ανήκει στην εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στην ολλανδική Statkraft Markets B.V., καθώς το 2022 κέρδισε περίπου 218 εκατ. ευρώ.

Η BKT (Εθνική Εμπορική Τράπεζα), που ανήκει στην τουρκική εταιρεία Calik Holding Anonim Sirketi με ιδιοκτήτη τον Ahmet Çalik, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με κέρδη περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Αυτές είναι οι 10 ξένες εταιρείες με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Αλβανία για το 2022:

Η εταιρεία παραχώρησης Devoll Hydropower για την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον ποταμό Devoll κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των εταιρειών με ξένη ιδιοκτησία. Ανήκει στην εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στην ολλανδική Statkraft Markets B.V. Τα λειτουργικά κέρδη του 2022, ύψους 21,8 δισ. λεκ, είναι 1,02% του ΑΕΠ.

Η Εθνική Εμπορική Τράπεζα κατατάχθηκε δεύτερη με κέρδη προ φόρων 11,1 δισεκατομμυρίων λεκ, που είναι 0,5% του ΑΕΠ και 2% της αξίας των Συναλλαγών του Δημοσίου 2022. Η εταιρεία ανήκει άμεσα στην τουρκική εταιρεία Calik Holding Anonim Sirketi με τελικό ιδιοκτήτη τον Ahmet Çalik, ιδιοκτήτης του 91,9% του κεφαλαίου.

Τρίτη στη λίστα, η Trans Adriatic Pipeline AG Albania, υλοποιεί το Trans Adriatic Pipeline Project (TAP). Η εταιρεία είναι υποκατάστημα εταιρείας εγγεγραμμένης στην Ελβετία και έχει πραγματοποιήσει μικτά κέρδη 8,7 δισ. λεκ για το 2022.

Η Albchrome, σύμβαση παραχώρησης για την εξόρυξη και την επεξεργασία χρωμίου, σύμφωνα με το Τελικό Μητρώο Ιδιοκτητών που κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2022, οδηγεί σε μεμονωμένο τελικό ιδιοκτήτη με τουρκική υπηκοότητα. Η εταιρεία πραγματοποιεί λειτουργικά κέρδη 5,4 δισ. λεκ, που ισοδυναμούν με 0,25% του ΑΕΠ το 2022.

Η Raiffeisen Bank, με αυστριακή ιδιοκτησία, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με κέρδη προ φόρων περίπου 4,5 δισ. λεκ, ακολουθούμενη από την Bank OTP Albania, που ανήκει σε εταιρεία στην Ουγγαρία, με λειτουργικά κέρδη 3,8 δισ. λεκ.

Στην έβδομη θέση τοποθετείται η Antea Cement με δραστηριότητα στην παραγωγή δομικών υλικών. Η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη 1,8 δισ. λεκ για το 2022. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι εγγεγραμμένος στην Κύπρο.

Η παραχωρησιούχος εταιρεία για την «παραγωγή και διανομή δελτίων ταυτότητας και ηλεκτρονικών διαβατηρίων», Aleat, που ανήκει σε δύο εταίρους που είναι εγγεγραμμένοι στο Εμπορικό Μητρώο του Παρισιού και στο Εμπορικό Μητρώο του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, μικτά κέρδη 1,7 δισ. λεκ για το 2022, η αξία αυτή είναι 2,4% του το σύνολο των κερδών που πραγματοποιήθηκαν από οντότητες με ξένη ιδιοκτησία.

Ομοίως, η Albania Marketing Service, μια εταιρεία που ανήκει στην εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στη France Teleperformace SE, πραγματοποιεί περίπου 1,7 δισεκατομμύρια λεκ σε κέρδη.

Στις 10 μεγαλύτερες στον κατάλογο των εταιρειών με ξένη ιδιοκτησία είναι η Intesa Sanpaolo Bank Albania, με ιταλική ιδιοκτησία και καταγράφει κέρδη 1,5 δισ. ALL για το 2022, που είναι 2,14% των συνολικών κερδών των εταιρειών με ξένη ιδιοκτησία και 1,03% του κέρδος που πραγματοποίησαν οι 100 μεγάλες επιχειρήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου