Ην. Βασίλειο: Ο διαβόητος Αλβανός "C9" που του αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα

Ην. Βασίλειο: Ο διαβόητος Αλβανός "C9" που του αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα

Αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα από έναν ύποπτο αλβανό «βαρώνο» του εγκλήματος, καθώς κατηγορείται για λαθραία μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών μέσω της Μάγχης. Ο παντρεμένος πατέρας τεσσάρων παιδιών, γνωστός μόνο με τον κωδικό "C9" λόγω δικαστικής απόφασης που προστατεύει την ταυτότητά του, εισήλθε παράνομα στη Βρετανία από την Αλβανία το 1999. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι στη συνέχεια του χορηγήθηκε διαβατήριο, βρετανικό.

Ο "C9" είναι τώρα στα 40 του και πιστεύεται ότι έχει μεταφέρει λαθραία εκατοντάδες αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αλβανοί, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατηγορήθηκε επίσης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πώληση ναρκωτικών κατηγορίας Α και Β και παράνομη οπλοκατοχή. Οι ενέργειές του περιελάμβαναν αρχικά την απόκρυψη ανθρώπων στο πίσω μέρος των φορτηγών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε επίσης να μεταφέρει μετανάστες με μικρά σκάφη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι μετακινήσεις οχημάτων είχαν ελαχιστοποιηθεί.

Ο C9 ανακάλεσε το βρετανικό διαβατήριό του τον Σεπτέμβριο του 2020 από την τότε υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν «ευνοϊκό για το δημόσιο καλό». Τα παιδιά του, που γεννήθηκαν στη Βρετανία και εξακολουθούν να ζουν στη χώρα, άσκησαν έφεση κατά της διαταγής τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η Ειδική Επιτροπή Προσφυγών για τη Μετανάστευση (SIAC) απέρριψε την προσφυγή αυτόν τον μήνα, κρίνοντας ότι είναι «σημαντικός εγκληματικός διευκολυντής με πρόσβαση σε αρκετούς εγκληματικούς συνεργάτες» και «ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιεί βία». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο «C9» έχει εγκλωβιστεί στην Αλβανία. Μπήκε στη Βρετανία πριν από 25 χρόνια χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα και, σύμφωνα με τους «The Times», αργότερα ζήτησε άσυλο με δεύτερο ψευδώνυμο, ισχυριζόμενος ότι ήταν πρόσφυγας από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε το αίτημά του για άσυλο, αλλά ο C9 πιστεύεται ότι κέρδισε την υπόθεσή του στην έφεση.

Η σύζυγός του γέννησε το μεγαλύτερο παιδί τους, έναν γιο, το 2000. Το ζευγάρι είχε τότε άλλες 3 κόρες που σήμερα είναι 20, 17 και 10 ετών. Έγινε πολιτογραφημένος Βρετανός πολίτης 7 χρόνια αργότερα. Οι αξιωματούχοι μετανάστευσης ανακάλυψαν την πραγματική ταυτότητα του C9, το 2018 όταν η μητέρα του έκανε αίτηση για βίζα για να τον επισκεφτεί.

Κατά την ακρόαση, ο C9 αρνήθηκε ότι ήταν εγκληματίας και ισχυρίστηκε ότι ήταν «ένας απλός εργάτης που φεύγει [από το σπίτι] στις 06:00 το πρωί και επιστρέφει στις 19:00 και εργάζεται σε οικοδομές».

Ο φερόμενος ως αρχηγός του εγκλήματος ίδρυσε τη δική του κατασκευαστική εταιρεία το 2019 και στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλε στις αρχές ανέφερε μέσο ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα 17.400 λιρών. Ωστόσο, οι δικαστές βρήκαν το «μέτριο εισόδημά του πολύ λίγο για να ζήσει», υποστηρίζοντας ότι φαινόταν να έχει πρόσβαση σε μετρητά και άλλα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.

Στην ακρόαση αναφέρθηκε πώς τον σταμάτησε η αστυνομία τον Μάιο του 2020 ενώ οδηγούσε ένα σπορ αυτοκίνητο Bentley Continental GT αξίας 200.000 λιρών στο Folkestone και μετέφερε 16.000 £ με τους δύο συνεπιβάτες του. Ο «C9» ισχυρίστηκε ότι ήταν ιδιοκτήτης του οχήματος, αλλά αργότερα ανακαλύφθηκε ότι η Bentley και μια Mercedes ήταν πράγματι ταξινομημένα στο όνομα ενός από τους συνεργάτες του, ο οποίος δεν είχε δίπλωμα οδήγησης.

Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «σε σχέση με τις πιθανότητες, ο C9 ήταν προσωπικά υπεύθυνος» για τον σχεδιασμό και την εξασφάλιση της μεταφοράς των λαθρομεταναστών. Αποφάνθηκαν επίσης ότι ήταν ο «αρχηγός της δικής του ειδικής εγκληματικής ομάδας» και ότι «παρήγαγε σημαντικά χρηματικά ποσά» από τις δραστηριότητές του. Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι επιχειρήσεις του λαθρεμπορίας ανθρώπων «εκμεταλλεύονταν τα τρωτά σημεία των παράνομων μεταναστών, θέτοντας τις ζωές τους για το δικό του κέρδος, υπονομεύοντας τους νόμους και την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση και απειλώντας την εθνική ασφάλεια».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου