Ρεκόρ καταθέσεων σε δολάρια στις αλβανικές τράπεζες για τον Δεκέμβριο του 2023

Ρεκόρ καταθέσεων σε δολάρια στις αλβανικές τράπεζες για τον Δεκέμβριο του 2023

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του περασμένου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, οι καταθέσεις στο δολάριο έφτασαν την αξία των 753 εκατ. δολαρίων, αυξημένες κατά 5% σε σχέση με τον Νοέμβριο και κατά 10% σε σύγκριση με το τέλος του 2022.

...

Τράπεζα της Αλβανίας: Παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο η συμφωνία ρευστότητας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Την παράταση για έναν ακόμη χρόνο της συμφωνίας ρευστότητας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Αλβανίας. Η προηγούμενη συμφωνία έληγε τον Ιανουάριο του 2024, εν...

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισχυρή αύξηση της αποταμίευσης σε ξένο νόμισμα δεν επηρέασε μόνο το κυρίαρχο ευρώ, αλλά επεκτείνεται και στο δολάριο, το οποίο είναι το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο ξένο νόμισμα στην αλβανική οικονομία και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι περισσότερες από τις καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ ανήκουν σε ιδιώτες. Στο τέλος του περασμένου έτους κατείχαν περίπου το 61% των συνολικών καταθέσεων σε ξένο νόμισμα. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων των ιδιωτών σε δολάρια έφτασε το 16,4%, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο αύξησης των καταθέσεων στο αμερικανικό νόμισμα.

Θεωρητικά, μπορεί να υποτεθεί ότι η σημαντική αύξηση των επιτοκίων σε δολάρια ΗΠΑ κατά το περασμένο έτος μπορεί να έκανε το δολάριο πιο ελκυστικό για χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ανέφεραν οι εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Αλβανίας, τα επιτόκια καταθέσεων σε αμερικανικά δολάρια τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έφτασαν έως και το 2,7% για τις μεγαλύτερες περιόδους ωρίμανσης.

Ωστόσο, η χρηματοπιστωτική αγορά προσφέρει επίσης άλλες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως επενδυτικά κεφάλαια ή συμμετοχή σε επενδύσεις μέσω ξένων πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων χρηματοπιστωτικών μέσων κεφαλαιαγοράς ή κρυπτονομισμάτων. Τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους το κύριο κρυπτονόμισμα, το bitcoin, κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη, φτάνοντας πάνω από 47 χιλιάδες δολάρια τον Δεκέμβριο.

Μπορεί να υποτεθεί ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον ορισμένοι επενδυτές μπορεί να έχουν εκμεταλλευτεί την αύξηση της τιμής για να ρευστοποιήσουν κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και να επαναπατρίσουν κεφάλαια, γεγονός που θα κατατάσσει την αγορά κρυπτονομισμάτων ως έναν από τους παράγοντες που μπορεί να έχουν προκαλέσει την αύξηση των καταθέσεων σε USD.

Μια άλλη πηγή που πιστεύεται ότι έχει φτάσει σε σημαντικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια είναι η εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών από επιχειρήσεις ή ιδιώτες σε αμερικανικές εταιρείες ή άλλες χώρες εκτός ΕΕ που χρησιμοποιούν το δολάριο ως διεθνές νόμισμα πληρωμών.

Στον επιχειρηματικό τομέα, οι ροές σε USD σχετίζονται κυρίως με εξαγωγές αγαθών σε δολάρια ή εξαγωγές σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις σε ευρώ κατέγραψαν νέα ισχυρή αύξηση πέρυσι. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η αξία των καταθέσεων σε ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου έφτασε την υψηλότερη ιστορική αξία των 7,3 δισ. ευρώ.

Αν και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο, το υπόλοιπο του έτους 2023 είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 15,6%. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στον αλβανικό τραπεζικό τομέα αυξήθηκαν κατά 983 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η αύξηση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σχετίζεται άμεσα με την αύξηση των συναλλαγματικών ροών που εισέρχονται στην οικονομία, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου