Παρά τα εκατομμύρια από την ΕΕ ανά τα χρόνια, η διαφθορά στην Αλβανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα

Παρά τα εκατομμύρια από την ΕΕ ανά τα χρόνια, η διαφθορά στην Αλβανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος εταίρος της Αλβανίας στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Προσφέροντας όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και τεχνική βοήθεια, συνέβαλε στην ενίσχυση των θεσμών και των στρατηγικών της χώρας απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, μόνο τα τελευταία 10 χρόνια η ΕΕ έχει επενδύσει πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη και την εξάλειψη της διαφθοράς στην Αλβανία.

«Ανάμεσα στα σημαντικότερα προγράμματα είναι το Τομεακό Μεταρρυθμιστικό Συμβόλαιο IPA 2016 για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Αλβανία και η υποστήριξη που δώσαμε στο ONM (Διεθνής Επιχείρηση Παρακολούθησης) και στο SPAK (Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος),» αναφέρεται στην απάντηση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία για το Αλβανικό Κέντρο Ποιοτικής Δημοσιογραφίας (ACQJ).

Το 2017, η ΕΕ, μέσω επιχορήγησης 10 εκατομμυρίων ευρώ, στόχευσε να βοηθήσει την αλβανική κυβέρνηση στην εφαρμογή μιας διατομεακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς μέσω του προγράμματος Sectoral Reform Contract για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα. Στόχος ήταν η δημιουργία διαφανών και αδιάφθορων θεσμών στην Αλβανία. Αν και στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν διαδικτυακά αναφέρεται ότι το έργο αυτό έχει διάρκεια έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους 2023, η Αντιπροσωπεία της ΕΕ διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2022.

«Η Σύμβαση Τομεακής Μεταρρύθμισης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Αλβανία περιελάμβανε μια αρχική συνιστώσα δημοσιονομικής στήριξης ύψους 8,3 εκατομμυρίων ευρώ», - αναφέρεται στην απάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης βασίζεται σε δείκτες που έχουν καθοριστεί από κοινού μεταξύ της ΕΕ και της αλβανικής κυβέρνησης.

«Η ΕΕ θα έδινε ετήσιες δόσεις στον εθνικό προϋπολογισμό της Αλβανίας ανάλογα με την έκταση της εκπλήρωσης αυτών των δεικτών. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2022 με 6,8 εκατομμύρια τελικά να εκταμιεύονται έναντι των εκπληρωμένων δεικτών», αναφέρεται περαιτέρω.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και στη δημιουργία σημαντικών θεσμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση που έκαναν οι υπηρεσίες της ΕΕ για το έτος 2023, προκύπτει ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, παραμένει σοβαρό θέμα.

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση Προόδου 2023 για την Αλβανία, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, τονίζεται ότι παρά την πρόοδο και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το φαινόμενο αυτό παραμένει τομέας σοβαρής ανησυχίας.

«Οι φορείς του ΣΠΑΚ έχουν διεξαγάγει έρευνες για μια σειρά υποθέσεων, διατάσσοντας αρκετές συλλήψεις και καταδίκες. Γενικά, η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλούς τομείς της δημόσιας και επιχειρηματικής ζωής και τα προληπτικά μέτρα εξακολουθούν να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, ειδικά σε ευάλωτους τομείς. Η αύξηση του αριθμού των τελεσίδικων ποινών σε υψηλό επίπεδο παραμένει σημαντική προτεραιότητα για την περαιτέρω αντιμετώπιση της κουλτούρας της ατιμωρησίας», αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η σωστή δίωξη σε υποθέσεις ελέγχου, όπου υπάρχουν ενδείξεις ποινικών αδικημάτων.

Η έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά των πολιτών για τη βελτίωση της κατάστασης στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς για την παροχή υπηρεσιών από τους θεσμούς, εξακολουθεί να παραμένει προβληματικό ζήτημα.

Έκθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας δείχνει ότι οι Αλβανοί κατατάσσουν τη χώρα τους δεύτερη μόνο μετά τους Σέρβους στο θεωρούμενο υψηλό επίπεδο διαφθοράς. Η διαφθορά θεωρείται ως η κύρια αιτία δυσαρέσκειας στον τομέα της οικονομίας και συχνά θεωρείται ως ο μόνος τρόπος απόκτησης δημόσιων υπηρεσιών. Επίσης, από την Αλβανία δεν έλειψαν οι περιπτώσεις όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ντόπιοι ή Ευρωπαίοι, έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Παρά τη συνεχή υποστήριξη και παρακολούθηση των επιχορηγήσεων, στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Transparency International, η Αλβανία κατατάσσεται στην 101η θέση, που είναι ένας από τους δείκτες του υψηλού επιπέδου διαφθοράς στη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου