RCC: Η μετανάστευση των νέων από την Αλβανία επιδεινώνει και τη δημοκρατία, όχι μόνο την οικονομία

RCC: Η μετανάστευση των νέων από την Αλβανία επιδεινώνει και τη δημοκρατία, όχι μόνο την οικονομία

Η μαζική μετανάστευση των νέων από την Αλβανία δεν είναι μόνο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα, αναφέρει πρόσφατη ανάλυση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Βερολίνου (RCC).

Η μετανάστευση των νέων εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά εργασίας, αλλά συνεπάγεται τη διάβρωση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα, σημειώνει το RCC.

Η μελέτη υπολογίζει ότι ο πληθυσμός των νέων στην Αλβανία (14-29 ετών) έχει μειωθεί κατά 2,5% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έρευνες για την πιθανή μετανάστευση έχουν αποκαλύψει ότι το 71% των νέων εξετάζει τη μετανάστευση στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδιά του.

Το 2022, περίπου 46.460 Αλβανοί μετανάστευσαν, σημειώνοντας αύξηση 10,5% σε σύγκριση με το 2021. Οι περισσότεροι από αυτούς, περίπου 36 χιλιάδες, ήταν νεαρά άτομα. Οι οικονομικές και κοινωνικές πτυχές συμβάλλουν σε αυτήν την τάση. Η μετανάστευση των νέων καθοδηγείται από ανησυχίες για την ποιότητα ζωής, το επίπεδο εκπαίδευσης και την έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, από το 2011 έως το 2022, περισσότεροι από 512.000 άνθρωποι μετανάστευσαν από τη χώρα, όπου περίπου το 70% από αυτούς ήταν νέοι. Η μετανάστευση των νέων είναι μια μάστιγα που θα είναι παρούσα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έρευνες. Γι' αυτό οι πολιτικές της Αλβανίας για την ενδυνάμωση των νέων δεν συνοδεύονται από οικονομική στήριξη.

Είναι ήδη προφανές ότι η μετανάστευση αφορά νέους, αλλά η Αλβανία δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό και την περιφερειακή κατανομή τους. Γενικά, ο αλβανικός πληθυσμός μειώνεται, κυρίως λόγω της σημαντικής μετανάστευσης των νέων και της μείωσης των γεννήσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου