Κόσοβο: Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση του σερβικού δηναρίου

Κόσοβο: Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση του σερβικού δηναρίου

Σε ισχύ τίθεται σήμερα ο νέος κανονισμός της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου (BQK), σύμφωνα με τον οποίο οι πληρωμές θα γίνονται μόνο σε ευρώ. Οι αρχές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μεταβατικής περιόδου για την επίλυση των ανησυχιών της σερβικής κοινότητας που συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σερβικό δηνάριο.

Η διεθνής κοινότητα είχε ζητήσει από το Κοσσυφοπέδιο να επανεξετάσει την εφαρμογή αυτής της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι "εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο, ειδικότερα, σε κοινότητες με σερβική πλειοψηφία". Το Κοσσυφοπέδιο είπε ότι ο κανονισμός της BQK δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι μεταφορές χρημάτων από τη Σερβία και επίσης δεν σημαίνει οικονομικές κυρώσεις για την κατοχή νομισμάτων άλλων χωρών.

Σύμφωνα με την ομάδα QUINT, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, που μεσολαβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ από την άλλη ζήτησε συμφωνία στον διάλογο για την απόφαση της BQK.

...

Οι χώρες QUINT ζητούν από το Κόσοβο να αναστείλει την απόφαση για την απαγόρευση του σερβικού δηναρίου

Οι πρεσβείες των πέντε βασικών δυτικών χωρών ζήτησαν από τις αρχές στο Κοσσυφοπέδιο σήμερα, Κυριακή να αναστείλει την εφαρμογή του κανονισμού της Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τον οποίο το ευρώ θα είν...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου