40% χαμηλότερη από την Περιφέρεια η αξία της εργασίας ενός εργάτη στην Αλβανία

40% χαμηλότερη από την Περιφέρεια η αξία της εργασίας ενός εργάτη στην Αλβανία

Η αύξηση των μισθών στην οικονομία της Αλβανίας τα τελευταία δύο χρόνια δεν συνοδεύτηκε από αύξηση της παραγωγής και αυτή η τάση είναι επικίνδυνη, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία διαβούλευση της συμφωνίας με την Αλβανία.

«Το 2022, η ετήσια αύξηση των μισθών υπερέβη την ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας. Η παραγωγή ανά εργαζόμενο παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στην Περιφέρεια (περίπου 37% κάτω από τα επίπεδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και 57% κάτω από το επίπεδο του Μαυροβουνίου), υπολόγισε το Ταμείο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να φτάσει τον μέσο μισθό στο Δημόσιο στα 900 ευρώ έως τις αρχές του 2025 βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Οι αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα μπορούν να μεταφερθούν σε ολόκληρη την οικονομία, μετατρέποντας σε κίνδυνο αύξησης του βασικού πληθωρισμού.

Πρόσφατη έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι η αύξηση των μισθών προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία όταν οι αγορές εργασίας είναι στενές και η οικονομία λειτουργεί κάτω από το δυναμικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα θα επηρεάσει τον πληθωρισμό κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες και τα δύο έτη 2024-2025.

Επιπλέον, εάν αυτή η αύξηση των μισθών δεν αντισταθμιστεί με αύξηση της παραγωγικότητας, η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ανταγωνιστικότητα. Αυτό συμβαίνει ήδη καθώς δέκα ξένοι πελάτες που παρήγαγαν ρούχα και παπούτσια στην Αλβανία μετακομίζουν σε άλλες χώρες, επειδή η χώρα αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά τέσσερις φορές εντός του έτους.

Η έρευνα του Ταμείου έδειξε ότι η Αλβανία έχει χαμηλότερους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα σε σύγκριση με την Περιφέρεια.

Από το 2022, ο μέσος ακαθάριστος μηνιαίος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Αλβανία ήταν περίπου 30% χαμηλότερος από ό,τι στις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο σε ονομαστική αξία όσο και σε αγοραστική δύναμη.

Στον ιδιωτικό τομέα, ο πραγματικός μισθός αυξήθηκε κατά 0,2% το 2022, ενώ στον δημόσιο τομέα αυξήθηκε μόνο κατά 1,9%.

Η Αλβανία έχει επίσης το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα σε σύγκριση με τους γείτονές της.

Ο μισθός αντιπροσωπεύει το 4,5% του ΑΕΠ στην Αλβανία, λιγότερο από το μισό του μέσου όρου στην ΕΕ και τις βαλκανικές οικονομίες (10%).

Ο μισθός του δημόσιου τομέα της Αλβανίας είναι χαμηλός ακόμη και σε σύγκριση με τα έσοδα του προϋπολογισμού. Οι μισθοί του δημόσιου τομέα αντιπροσωπεύουν το 16,7% των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ ο μέσος όρος για τις άλλες βαλκανικές χώρες είναι 27%).

Όμως το ΔΝΤ συνέστησε η αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα να βασίζεται σε καλύτερες επιδόσεις των εργαζομένων προκειμένου να τονωθεί η παραγωγικότητα της εργασίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου