Άγιοι Σαράντα: Αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων - Οι ξένοι αποζητούν διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση

Άγιοι Σαράντα: Αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων - Οι ξένοι αποζητούν διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση

Στους Αγίους Σαράντα τη φετινή τουριστική περίοδο σημειώνεται νέα αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων. Στην παραλιακή πόλη αναπτύσσονται και ολοκληρώνονται μια σειρά από νέα κτίρια κατοικιών, τα οποία αναμένεται να τεθούν πολύ σύντομα στην αγορά πώλησης ακινήτων.

Αξιολογώντας τις μέχρι τώρα τιμές κράτησης τα ακίνητα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές από πέρυσι. Nέα ακίνητα συνεχίζουν να εμφανίζονται σε τιμές από 1.500 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αν και πρόκειται για αντικείμενα που βρίσκονται 500 έως 1.000 μέτρα από τη θάλασσα.

Έτσι, δεν υπάρχει πλέον διαφοροποίηση τιμών ανάλογα με την τοποθεσία του ακινήτου. Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων βγαίνουν στα ίδια επίπεδα, ανεξαρτήτως πρώτης, δεύτερης και επόμενης γενιάς. H αύξηση των τιμών επηρεάζεται από την αύξηση της ζήτησης ακινήτων από ξένους.

Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από μεσιτικά γραφεία, οι ελάχιστες αξίες πώλησης διαμερισμάτων κυμαίνονταν από 1.500 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 1.200 έως 1.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που πωλήθηκαν το 2022. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 25 έως 47%.

Ενώ η ανώτατη αξία για την πώληση ακινήτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2023 συνέχισε να είναι από 3.000 έως 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πολλοί ξένοι που προηγουμένως προτιμούσαν να έχουν μια κατοικία στους Αγίους Σαράντα, τώρα, λόγω των υψηλών τιμών, είναι μάλλον προσανατολισμένοι στην απόκτηση μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων για μια περίοδο αρκετών ετών. Η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να αυξήσει την τιμή των μακροχρόνιων ενοικίων στους Αγίους Σαράντα.

Στους Αγίους Σαράντα, λοιπόν, λόγω των υψηλών και μη προσιτών τιμών για τους ντόπιους, οι κύριοι αγοραστές ακινήτων συνεχίζουν να είναι ξένοι. Σε σύγκριση με τις παράκτιες περιοχές του Μαυροβουνίου, συμπεριλαμβανομένης της Μπούντβα ή του Κότορ, οι τιμές των ακινήτων στην πόλη των Αγίων Σαράντα είναι χαμηλότερες.

Το 90% των ακινήτων που πουλήθηκαν την περασμένη σεζόν στους Αγίους Σαράντα αγοράστηκαν από ξένους. Οι περισσότεροι αγοραστές είναι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως: Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία και μετά ακολουθούν οι αγορές από Τσέχους και Πολωνούς. Οι περισσότεροι από αυτούς αγοράζουν διαμερίσματα για οικιστικούς και επενδυτικούς σκοπούς.

Πέρυσι σημειώθηκε αύξηση των τιμών σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές. Αναφερόμενοι στα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων στην πρώτη γραμμή κατασκευής στην περιοχή Lungomare, οι τιμές των διαμερισμάτων έφτασαν τα 2.700-2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 1.700 σε 1.800 ευρώ που πουλήθηκαν το 2022. Η αύξηση είναι 55 έως 58%.

Ενώ οι ελίτ βίλες με θέα στη θάλασσα στις περιοχές της Παλάσας πωλήθηκαν στην τιμή 1,6 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ που ήταν η τιμή τους το 2022.

Στις ακτές του Δυρραχίου και του Qerret, οι τιμές των ακινήτων στην πρώτη γραμμή αυξήθηκαν κατά 15%. Μεσιτικά γραφεία υποστήριξαν ότι η αύξηση των τιμών προήλθε από τη μεγάλη ζήτηση από ξένους και το αυξημένο κόστος από τα υλικά κατασκευής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου