Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο και αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς 246 πυραύλων Javelin.
Το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να εξεταστεί τώρα από το Αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο δίνει την τελική έγκριση για την πώληση όπλων σε ξένες χώρες. Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Ejup Maqedonci και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι στόχος αυτής της στρατιωτικής αγοράς είναι η βελτίωση των αμυντικών ικανοτήτων του Κοσσυφοπεδίου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, αντέδρασε λέγοντας ότι με τον περαιτέρω οπλισμό των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου από τις χώρες του ΝΑΤΟ, στόχος δεν είναι μόνο να αφανιστούν τα ίχνη της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και να απομακρυνθούν οι Σέρβοι από εκεί.Ο Μαρκ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών στην Ουάσιγκτον, απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει μακρά εμπειρία με τον αμερικανικό στρατό.
Υπηρέτησε ως διευθυντής πολιτικής στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας όταν προήδρευε ο γερουσιαστής John McCain, καθώς και στη Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και τη στρατηγική. Η απόφαση για την παροχή πυραύλων Javelin, λέει, «είναι καλά μελετημένη».
«Για να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα απαιτεί πολύ σχεδιασμό και διοργανική προσπάθεια, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική πλευρά της αξιολόγησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια γενικά και το Κοσσυφοπέδιο ειδικότερα, συμφώνησε ότι αυτό είναι το σωστό», λέει ο κ. Μοντγκόμερι.
Ο κ. Μοντγκόμερι λέει ότι το μήνυμα που μεταφέρεται με την πώληση του προηγμένου συστήματος Javelin στο Κοσσυφοπέδιο έχει διπλωματικούς στόχους.
«Γνωρίζουμε ότι θέλουμε να παρέχουμε στο Κοσσυφοπέδιο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη δημιουργία σταθερότητας εντός των συνόρων του από οποιαδήποτε χρήση βίας από το εξωτερικό. Το σύστημα «Javelin» είναι ένα τέλειο όπλο, γιατί είναι ένα φανταστικό αμυντικό όπλο για να αποτρέψει μια πιθανή επίθεση τεθωρακισμένων οχημάτων στο Κοσσυφοπέδιο», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Μοντγκόμερι, το σύστημα Javelin, το οποίο έγινε διάσημο με τη χρήση του στην Ουκρανία, απέναντι στη ρωσική επίθεση, είναι αποτελεσματικό, τόσο σε επίπεδο πρόληψης και προϋπολογισμού, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, είναι το σωστό βήμα. Οι πύραυλοι Javelin, λέει ο κ. Μοντγκόμερι, είναι ένα από τα πιο περιζήτητα συστήματα στο στρατιωτικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ – αναζητούνται από την Ουκρανία, πολλά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, καθώς και την Ταϊβάν και τη Ρουμανία.
«Νομίζω ότι αυτό το σύστημα κάνει τη διαφορά, όχι ως προς την ικανότητα να κάνεις κάτι δραματικό, αλλά ως αμυντικό σύστημα. Η εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εξοπλιστεί με προηγμένα οπλικά συστήματα. Αυτό είναι ένα όπλο που χρησιμοποιείται από έναν μόνο στρατιώτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν του δίνουμε εξοπλισμό στρατιωτικού ελιγμού υψηλής τεχνολογίας, αλλά τους δίνουμε ό,τι χρειάζονται. Και στέλνουμε ένα μήνυμα σε κάθε πιθανό εχθρό ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να αποτρέψει μια πιθανή επίθεση», λέει ο κ. Μοντγκόμερι.
Ο κ. Μοντγκόμερι, ο οποίος έχει εργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες σε διάφορες θέσεις με τα βαλκανικά κράτη, εκτιμά ότι ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου με πυραύλους Javelin, που συμβαίνει στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο στην Ευρώπη λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και οι εντάσεις στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών όπως στη Bajska, τα οποία θεωρεί ότι σχετίζονται με τη ρωσική επιρροή και την υποστήριξη της Σερβίας, γίνονται επίσης ως μέρος μιας στρατηγικής εξόδου του ΝΑΤΟ από τον ειρηνευτικό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία δεν σκοπεύει να προκαλέσει κάτι μεγάλο στα Βαλκάνια, αλλά επιδιώκει αποσταθεροποίηση και χάος για να αποσπάσει την προσοχή του ΝΑΤΟ από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από αυτή την άποψη έχει βοηθηθεί από τη χώρα τους, την παραδοσιακή Σερβία».
Λέει ότι το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάνει «εξαιρετική δουλειά» στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης των περισσότερων χωρών που έφυγαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία στο ΝΑΤΟ, αλλά το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει ένα θέμα ακόμη ημιτελές, λόγω της θέσης της Σερβίας, η οποία επικουρείται από τη Ρωσία. Η Ρωσία φέτος, σύμφωνα με τον κ. Μοντγκόμερι, θα προσπαθήσει να «δημιουργήσει χάος» σε χώρες όπως η Μολδαβία, στα κράτη της Βαλτικής και ίσως και στα Βαλκάνια.
Σχόλια