Κρίση αγροτών στην Αλβανία: Προς ενοικίαση 4.385 οικόπεδα

Κρίση αγροτών στην Αλβανία: Προς ενοικίαση 4.385 οικόπεδα

Παρά το γεγονός ότι η ελιά και το αμπέλι είναι δύο ποικιλίες που δεν χρειάζονται μεγάλο εργατικό δυναμικό, φαίνεται ότι η έλλειψη του, η μετανάστευση και η καλλιέργεια από χέρια των ηλικιωμένων, έχει κάνει να εμφανιστεί ένα μεγάλο μέρος των οικοπέδων στην αγορά ενοικίων.

Αναφερόμενοι στο portal του αγρότη στην Αλβανία, όπου αναγράφονται αγροτικές εκτάσεις προς ενοικίαση σε όλη τη χώρα, φαίνεται ότι σημαντικό βάρος καταλαμβάνουν οι ελαιώνες και τα αμπέλια, παρά το γεγονός ότι και τα δύο αποφέρουν σημαντικά κέρδη στους αγρότες.


Συγκεκριμένα, υπάρχουν συνολικά προς ενοικίαση 4.385 οικόπεδα, τα περισσότερα από τα οποία είναι καλλιεργήσιμη γη, περίπου 2.768 αγροτεμάχια, αφού για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, έχουν μείνει σε αγρανάπαυση και η μίσθωση τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εισόδημα στους αγρότες, όπου κι αν βρίσκονται.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν στην αγορά ενοικίασης 648 οικόπεδα με περιβόλια, 557 οικόπεδα με αμπέλια και 412 ελαιώνες με διαφορετικές επιφάνειες. Όσον αφορά τους ελαιώνες, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στο Berat, τη Fushë-Kruje, το Δυρράχιο, την Πρεμετή και την Αυλώνα. Ενώ οι περισσότεροι από τους αμπελώνες βρίσκονται στο Berat, το Kurbin, τη Lezhë,την Πρεμετή και την Αυλώνα.

Πρόσφατα, η ελιά θεωρείται μια από τις πιο κερδοφόρες ποικιλίες για τους αγρότες, καθώς η ζήτηση είναι προσανατολισμένη στην τοπική παραγωγή ελαιολάδου και επίσης, η τουριστική έκρηξη έχει αυξήσει τη ζήτηση αυτή. Από την άλλη, οι πόρτες έχουν ανοίξει και για εξαγωγές, κυρίως με την Ιταλία.

...

Σε κρίση και η ποιότητα του ελαιολάδου στην Αλβανία

Φέτος, εκτός από την ποσοτική μείωση, αμφισβητείται και η ποιότητα του ντόπιου ελαιολάδου στην Αλβανία. Ο επικεφαλής του Αλβανικού Συμβουλίου Γεωργικών Επιχειρήσεων Agim Rrapaj δήλωσε ότι το σχετικό τ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου