Έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου για τις συναντήσεις του Ράμα με τον ΜακΓκόνιγκαλ

Έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου για τις συναντήσεις του Ράμα με τον ΜακΓκόνιγκαλ

Το Αμερικανικό Κογκρέσο δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση, στην οποία αποκαλύπτει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, πρώην υπουργός και αρκετοί σύμβουλοι του αρχηγού της κυβέρνησης, έχουν ξοδέψει περίπου 6 χιλιάδες δολάρια σε πρώην ξενοδοχείο του προέδρου Αμερικανός, Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες δαπανών αποτελούν μέρος μιας έκθεσης 156 σελίδων με τίτλο: «Ο Λευκός Οίκος προς πώληση», που εκπονήθηκε από Δημοκρατικά μέλη της Επιτροπής Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής.

Η εν λόγω έκθεση χαρακτηρίζει τέτοιες πληρωμές ως προσπάθειες επηρεασμού του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2018, τρεις από τους συμβούλους του Πρωθυπουργού Ράμα ξόδεψαν πάνω από 1.000 δολάρια ο καθένας, ενώ ο ίδιος ο Ράμα ξόδεψε 1.158 δολάρια κατά τη διάρκεια επίσκεψης τον Μάρτιο του 2018. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ο Damian Gjiknuri, τότε υπουργός Υποδομών and Ενέργειας, δαπάνησε 1.025 δολάρια για διαμονή τον Ιούνιο του 2018.

Οι δαπάνες συμπίπτουν με μια ταραχώδη περίοδο στην αλβανική πολιτική που ήρθε μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ. Σύμφωνα με την έκθεση, η τοπική πολιτική σύγκρουση στα Τίρανα μεταφέρθηκε σε μια υπερπόντια προσπάθεια του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας και Λογοδοσίας, η διαμονή του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 3 και 4 Μαρτίου 2018, σχετίζεται με συνάντηση με τον πρώην πράκτορα του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, ο οποίος κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για τη μη δήλωση της σχέσης του με τον Ράμα και τον Ρώσο ολιγάρχη, Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Επίσης, ο McGonigal κατηγορείται ότι έλαβε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά από έναν Αλβανοαμερικανό επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσεϊ, τον Agron Neza - που σχετίζεται με τον σύμβουλο του Edi Rama, Dorian Ducka.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης [ΗΠΑ] διαπίστωσε ότι ο κ. McGonigal είχε ταξιδέψει προηγουμένως στην Αλβανία για να συναντηθεί με τον κ. Rama πολλές φορές και, μέχρι τη συνάντηση της 4ης Μαρτίου, ο κ. McGonigal είχε λάβει 225.000 δολάρια σε μετρητά από τον κ. Neza. Επίσης, εικάζεται ότι ο κ. McGonigal διαβίβασε δυνητικά επιζήμιες πληροφορίες για τον κ. Muzin - τον Αμερικανό λομπίστα του κύριου αντιπάλου του κ. Rama - από το γραφείο του κ. Rama σε άλλους αξιωματούχους στις ΗΠΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στις ΗΠΑ, ο Έντι Ράμα δείπνησε με τον Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ και τον Άγκρον Νέζα στις 4 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Trump στην Ουάσιγκτον. Ο ΜακΓκόνιγκαλ ομολόγησε την ενοχή του για απόκρυψη των δραστηριοτήτων του υπέρ του Αλβανού πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επέλεξε να συχνάζει στο Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2018. Κατά τη διάρκεια δύο διανυκτερεύσεων, ο Ράμα και οι βοηθοί του ξόδεψαν 3.474 δολάρια στο ξενοδοχείο. Έμειναν στον ίδιο όροφο με τον Αγρόν Νέζα. Δεν υπάρχει καταγραφή της διαμονής McGonigal στο Trump International Hotel κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εν τω μεταξύ, ο Dorjan Ducka, άλλος σύμβουλος του Rama που αναφέρεται στην υπόθεση McGonigal, έκλεισε τέσσερα δωμάτια για δύο νύχτες στο Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον, στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2018, με κόστος 1.503 δολάρια.

Τα αρχεία που δόθηκαν από βουλευτές των ΗΠΑ δείχνουν επίσης ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Damian Gjiknuri, έμεινε επίσης στο Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον από τις 24 Ιουνίου έως τις 26 Ιουνίου 2018, ξοδεύοντας 1.025,66 δολάρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου