Σερβία: Επένδυση αξίας 950 εκατ. ευρώ από τον κολοσσό "Stellantis" για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

07/12/23, 21:40
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Ο παγκόσμιος κολοσσός στην παραγωγή αυτοκινήτων​ «Stellantis»​, θα ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων Panda στη Σερβία, όπως επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο τέλος της θεσμικής συνάντησης με την Τζόρτζια Μελόνι στο Βελιγράδι. Ο Βούτσιτς εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την απόφαση της Ιταλίας να επενδύσει στη Σερβία με τη Simest και την Cdp 

Τον Απρίλιο του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας στο Βελιγράδι και σε αυτή τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι η Stellantis θα παράγει ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο εργοστάσιό της στο Kragujevac στη Σερβία από το 2024.

Η Fiat είναι παρούσα στη Σερβία, στο ιστορικό εργοστάσιο στο Kragujevac, από το 2008. Η επένδυση αξίας 950 εκατ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στη Σερβία. Το εργοστάσιο, το 30% του σερβικού κράτους, παρήγαγε μέχρι πέρυσι το μοντέλο Fiat 500 L, το οποίο απασχολούσε περίπου δύο χιλιάδες εργαζόμενους.

Στις 28 Απριλίου 2022, η εταιρεία και η κυβέρνηση του Βελιγραδίου υπέγραψαν νέα συμφωνία για επένδυση 190 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. χρηματοδοτούνται από το σερβικό κράτος. Βάσει της συμφωνία, η παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου της μάρκας Fiat θα ξεκινήσει στο Kragujevc, από τα μέσα του 2024. Το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή είναι κλειστό για την ανακατασκευή των γραμμών παραγωγής.

Ο Βούτσιτς υπογράμμισε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ιταλίας και Σερβίας είναι σήμερα 4,6 δισ. ευρώ και «ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα φτάσουμε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο» και ότι η Ιταλία θα γίνει και πάλι ο «πρώτος εταίρος» της Σερβίας οικονομικά. 

Αλβανία: Στα 59 εκατ. ευρώ οι εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Νότια Κορεά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: