Η Αλβανία κινδυνεύει να χάσει το 13% του εργατικού δυναμικού της από τη μετανάστευση

Η Αλβανία κινδυνεύει να χάσει το 13% του εργατικού δυναμικού της από τη μετανάστευση

Περίπου το 13 τοις εκατό του πληθυσμού της Αλβανίας σε ηλικία εργασίας είναι πιθανό να εγκαταλείψει τη χώρα τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αύξηση των τοπικών εισοδημάτων και τη μείωση του κόστους ζωής, προειδοποιεί έκθεση του Αλβανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών.

Η έκθεση, που βασίζεται σε μια εθνική έρευνα του Απριλίου 2023 καθώς και σε ανάλυση εμπειρογνωμόνων, σημειώνει ότι ένα σημαντικό μέρος του νεαρού και μόνιμου πληθυσμού της Αλβανίας σε ηλικία εργασίας συνεχίζει να επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες. καλό έξω, με σταθερή ανάπτυξη . Ροές ανθρώπων που κάνουν σχέδια και προετοιμάζονται για να φύγουν από τη χώρα προσωρινά ή οριστικά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα παραμένει πολύ υψηλή, με περισσότερους από δύο στους τρεις Αλβανούς σε ηλικία εργασίας να λένε ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν τους δοθεί η ευκαιρία. Οι άλλοι μισοί λένε ότι μπορούν να δουν τους εαυτούς τους στο εξωτερικό σε πέντε χρόνια από τώρα, με το 13% να έχει συγκεκριμένα σχέδια να φύγει.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από κορυφαίους ειδικούς στη μετανάστευση και την οικονομία, συνιστά ότι οι αλβανικές αρχές πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αποφέρουν απτά οφέλη στους ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να μεταναστεύσουν αντιμετωπίζοντας τους κινητήριους παράγοντες. Τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους ζωής με την κατάργηση των φόρων στα βασικά αγαθά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας με τη μείωση της διαφθοράς και τη βελτίωση της διακυβέρνησης, προκειμένου να αυξηθούν γρήγορα οι μισθοί και να βελτιωθεί η ποιότητα των ευκαιριών εγχώριας απασχόλησης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη υψηλή μετανάστευση στην Αλβανία δεν μειώνεται περισσότερο από 30 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού. Αντίθετα, επιταχύνεται, εν μέρει βοηθούμενη από ένα τρίπτυχο οικονομικών και κοινωνικών κλυδωνισμών: ένας τεράστιος σεισμός το 2019, η πανδημίας 2020-2022 και ο πληθωρισμός και η οικονομική κρίση 2022-2023.


Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι προβλέψεις είναι ζοφερές για τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας. Οι διεθνείς θεσμοί προβλέπουν ότι η Αλβανία θα μπορούσε να πέσει στα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το τέλος του αιώνα, μείωση κατά 50% από το ανώτατο όριο των 3,3 εκατομμυρίων το 1990.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου