Για «επιδημία» Αλβανών καλλιεργητών κάνναβης κάνουν λόγο τα βρετανικά ΜΜΕ

Για «επιδημία» Αλβανών καλλιεργητών κάνναβης κάνουν λόγο τα βρετανικά ΜΜΕ

Μια «επιδημία» καλλιεργειών κάνναβης έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των Αλβανών που φυλακίζονται, σύμφωνα με έρευνα της The Telegraph.

Περισσότεροι από 100 παράνομοι Αλβανοί μετανάστες καταδικάστηκαν σε περισσότερα από 300 χρόνια φυλάκιση μέσα σε μόλις τρεις μήνες αφού στρατολογήθηκαν από συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος για να εξυπηρετήσουν τον ταχέως αυξανόμενο αριθμό εκμεταλλεύσεων κάνναβης.

Τα τρία τέταρτα (77) από τους 101 Αλβανούς που φυλακίστηκαν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους καταδικάστηκαν για αδικήματα που συνδέονται με την παραγωγή κάνναβης σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία από συμμορίες.

Ο αριθμός των καταδίκων είναι τετραπλάσιος του κανονικού για τους Αλβανούς.

Πολλοί από τους παράνομους μετανάστες στρατολογήθηκαν από τις συμμορίες μετά από μια κυβερνητική καταστολή της εργασίας της μαύρης οικονομίας που τους έκανε δύσκολο να βρουν δουλειά.

Οι υπουργοί τριπλασίασαν τα πρόστιμα για αφεντικά που απασχολούν παράνομους μετανάστες έως και 60.000 λίρες ανά εργαζόμενο.

Σε μια αστυνομική επιχείρηση που στόχευε καλλιέργειες κάνναβης αυτό το καλοκαίρι, αστυνομικοί κατέσχεσαν φυτά αξίας έως και 130 εκατομμυρίων λιρών και συνέλαβαν σχεδόν 1.000 άτομα. Περισσότερα από 180.000 φυτά έχουν ανακαλυφθεί στις εφόδους σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία.

Η επιχείρηση Mille στόχευσε τις παράνομες καλλιέργειες που η αστυνομία πιστεύει ότι είναι πηγή μετρητών για συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος (OCG) που εμπλέκονται επίσης σε άλλα αδικήματα όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθρεμπόριο ναρκωτικών κατηγορίας Α και βία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, αλβανικές συμμορίες έχουν στριμώξει την αγορά στην καλλιέργεια κάνναβης, σφετερίζοντας τους Βιετναμέζους εισάγοντας την υδροπονική τους τεχνογνωσία στην καλλιέργεια των φυτών στην Αλβανία στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρησιμοποιώντας παράνομους μετανάστες ως «κηπουρούς».

Ο αριθμός των Αλβανών που διέσχισαν τη Μάγχη το 2022 με μικρά σκάφη εκτινάχθηκε σε 12.301 από 800 το 2021, περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των 45.755 αφίξεων.

Μεταξύ εκείνων που φυλακίστηκαν αυτό το καλοκαίρι ήταν ο Nard Nidri, 34 ετών, ο οποίος εισήλθε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο το περασμένο καλοκαίρι, και έζησε στο Μπέρμιγχαμ και στη συνέχεια μετακόμισε στο Swansea όπου εργάστηκε σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων πριν στρατολογηθεί σε μια καλλιέργεια κάνναβης.

Ήταν ένας από τους τέσσερις «κηπουρούς» που καταδικάστηκαν συνολικά για έξι χρόνια φυλάκισης τον Αύγουστο, αφού η αστυνομία τους συνέλαβε σε ένα κτήμα στο Neath της νότιας Ουαλίας, όπου δύο δωμάτια και η σοφίτα είχαν προσαρμοστεί και μονωθεί για να καλλιεργούν φυτά με αξία στο δρόμο 85.000 λίρες.

Καταδικάζοντάς τους, ο δικαστής Geraint Walters είπε ότι οι εκμεταλλεύσεις κάνναβης που διευθύνονται από αλβανικές εγκληματικές συμμορίες έχουν φτάσει σε «επίπεδα επιδημίας» και ότι, κατά την κρίση του, «έγιναν κάτι σαν βιομηχανία».

Πρότεινε ότι οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τον τομέα της ενοικίασης κατοικιών, σημειώνοντας ότι ενώ οι λεγόμενοι «καλλιεργητές» κάνναβης εμφανίζονταν συχνά στα δικαστήρια, οι ιδιοκτήτες και άλλοι που έπαιρναν χρήματα από το ενοίκιο των ακινήτων που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια σπάνια έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη.

Άλλοι Αλβανοί έχουν δουλέψει για τις συμμορίες για να ξεπληρώσουν τα χρέη. Ο Artenis Shehu, 20 ετών, φυλακίστηκε για ένα χρόνο αφού εργάστηκε σε μια φάρμα κάνναβης στο Norfolk Broads για να ξεκαθαρίσει αυτό που ισχυρίστηκε ήταν ένα χρέος 2.500 λιρών που είχε σε μια συμμορία οργανωμένου εγκλήματος για να πληρώσει για μια ιατρική επέμβαση στον πατέρα του.

Ο δικαστής Andrew Shaw είπε στον Shehu ότι η επιχείρηση κάνναβης αξίας 225.000 λιρών ήταν μια «σύνθετη οργάνωση» που είχε «όλα τα χαρακτηριστικά» του «σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος».

Αλβανικές συμμορίες κινήθηκαν στην κάνναβη επειδή ήταν «πολύ, πολύ χαμηλού κινδύνου», απέφεραν καλά κέρδη λόγω της υψηλής ζήτησης – οι Βρετανοί κατανάλωναν 240 τόνους ναρκωτικού αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων λιρών το 2021 – και δεν απαιτούν επικίνδυνη διασυνοριακή μεταφορά, καλλιεργείται στο σπίτι, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (NCA).

Αυτή την εβδομάδα, ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο υπουργός Εσωτερικών, υπέγραψε μια νέα συμφωνία με την Αλβανία για να στηριχθεί στη συμφωνία ταχείας απέλασης και καταπολέμησης της μετανάστευσης, η οποία οδήγησε τον αριθμό των διελεύσεων από Αλβανούς να μειωθεί κατά 90 τοις εκατό φέτος.

...

Η Μεγάλη Βρετανία έχει δαπανήσει 1,7 εκατ. ευρώ σε οχήματα για την επιστροφή των Αλβανών κρατουμένων

Τριάντα επτά μικρά λεωφορεία και ηλεκτρικά οχήματα παραχώρησε στην Αλβανία η βρετανική κυβέρνηση με κόστος 1,7 εκατομμυρίου ευρώ (1,5 εκ. λίρες), στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για την επιστ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου