Η Βουλγαρία έκλεισε τον εναέριο χώρο στον Λαβρόφ - Το αεροπλάνο πέρασε από Τουρκία και Ελλάδα

Η Βουλγαρία έκλεισε τον εναέριο χώρο στον Λαβρόφ - Το αεροπλάνο πέρασε από Τουρκία και Ελλάδα

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναγκάστηκε να πετάξει πάνω από την Τουρκία και την Ελλάδα για να φτάσει στα Σκόπια, αφού η Βουλγαρία αρνήθηκε να του επιτρέψει να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο της.

Η Βουλγαρία είπε ότι η προηγούμενη άδεια που χορηγήθηκε ανέφερε ρητά ότι το αεροπλάνο της ρωσικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Λαβρόφ, δεν επρόκειτο να μεταφέρει άτομα στα οποία έχει επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τα ξημερώματα της 30ης Νοεμβρίου, ο Λαβρόφ έφτασε στα Σκόπια για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε τη Βουλγαρία για «ηλιθιότητα» λόγω της απόφασης της Σόφιας να μην επιτρέψει στο αεροσκάφος του Λαβρόφ να πετάξει πάνω από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο.

Προηγουμένως, τα Σκόπια και η Σόφια ανέστειλαν προσωρινά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών λόγω της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, προκειμένου να μπορέσει ο Λαβρόφ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.

Η Ζαχάροβα, η οποία τελεί υπό κυρώσεις της ΕΕ, είπε ότι η παρουσία της στο αεροπλάνο ήταν ο λόγος που η Βουλγαρία αρνήθηκε να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο της.

«Αυτή η βλακεία της ρωσοφοβίας έφτασε στο σημείο που, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, οι αρχές δεν σταματούν το αεροπλάνο, αλλά το άτομο που βρίσκεται σε αυτό», έγραψε στο Telegram, προτείνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει παρόμοιες απαγορεύσεις πτήσεων «για χιλιάδες Αξιωματούχους του ΝΑΤΟ», και ανέφεραν ότι η Βουλγαρία «δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας αιτιολόγησε την άρνηση να επιτραπεί στο αεροσκάφος του Λαβρόφ να πετάξει πάνω από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο:

«Έχει δοθεί άδεια στον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, να συμμετάσχει στη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στα Σκόπια και περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις από την εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ εναντίον του. Η άδεια που δόθηκε δεν ισχύει για τα μέλη της αντιπροσωπείας του, τα οποία είναι και πρόσωπα υπό κυρώσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, που αναφέρεται ρητά στην απάντηση της βουλγαρικής πλευράς», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στις ρωσικές πτήσεις λόγω της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η συμμετοχή του Λαβρόφ στη διήμερη σύνοδο στα Σκόπια έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και οι πολέμιοι της παρουσίας του δήλωσαν ότι η Ρωσία με τη συμμετοχή σε αυτή τη σύνοδο ωφελείται και ενισχύει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, παρά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία και τα κράτη της Βαλτικής, ως ένδειξη δυσαρέσκειας, δεν έστειλαν τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Τζόζεπ Μπορέλ, συμμετείχαν σε άτυπο δείπνο στα Σκόπια.

Στη συνέχεια έφυγαν από τα Σκόπια, αποφεύγοντας έτσι την παρουσία τους σε εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε ο Λαβρόφ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δεν έκανε περαιτέρω σχόλια για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ και τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε αυτήν.

Ωστόσο, σχόλια για τη συμμετοχή του Ρώσου διπλωμάτη έκανε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Josep Borrell, επίσης συμμετέχων στο άτυπο δείπνο του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ.

Ο Μπορέλ είπε ότι «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα πρέπει να ακούσει από τους συμμετέχοντες στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΟΑΣΕ στα Σκόπια γιατί η Ρωσία είναι απομονωμένη και τιμωρημένη και θα πρέπει να μεταφέρει τα μηνύματα στο Κρεμλίνο».

Η διήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ είναι το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στα Σκόπια.

...

Ποιες χώρες ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια λόγω παρουσίας Λαβρόφ

 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση ότι οι χώρες τους δεν θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια λόγω της παρουσίας τ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου