Αλβανία: Αύξηση κατά 66% των τραπεζικών μεταφορών σε ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Αλβανία: Αύξηση κατά 66% των τραπεζικών μεταφορών σε ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Οι εθνικές τραπεζικές στην Αλβανία σε ευρώ έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, για τους πρώτους 10 μήνες του έτους, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200.000 μεταφορές σε ευρωπαϊκό νόμισμα στο εθνικό σύστημα πληρωμών σε ευρώ.. Οι μεταφορές σε ευρώ έχουν αυξηθεί κατά 66% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Σε αξία, αυτές οι μεταφορές για το 10μηνο έφτασαν σχεδόν τα 3,3 δισ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 23%.

Η αύξηση του αριθμού και της αξίας των εθνικών τραπεζικών εμβασμάτων σε ευρώ αποτελεί δείκτη της περαιτέρω αύξησης της χρήσης του νομίσματος στις εσωτερικές οικονομικές συναλλαγές στην Αλβανία. Η αύξηση των εισροών στο ισοζύγιο πληρωμών έφερε περισσότερα ευρώ στην αλβανική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας έδειξαν ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ αυξήθηκαν κατά 16,5% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το σύστημα πληρωμών AIPS Euro ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2022, με στόχο τη μείωση του κόστους των τραπεζικών εμβασμάτων σε ευρωπαϊκό νόμισμα. Πριν από την καθιέρωση αυτού του συστήματος, οι εθνικές μεταφορές σε ευρώ μπορούσαν να γίνουν μόνο με τη χρήση λογαριασμών που έχουν οι αλβανικές τράπεζες σε ανταποκρίτριες τράπεζες του εξωτερικού.


Με την καθιέρωση του συστήματος AIPS Euro, η Τράπεζα της Αλβανίας καθόρισε επίσης ανώτατα όρια που οι εμπορικές τράπεζες μπορούν να χρεώνουν τους πελάτες τους για προμήθειες.

Εκτός από τη μείωση του κόστους, το έργο αυτό εκτιμάται ότι είχε θετικά αποτελέσματα από την άποψη της διαχείρισης φυσικού χρήματος σε ευρώ από τις τράπεζες και την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε αυτό το τμήμα της αγοράς, ενθαρρύνοντας τους Αλβανούς πολίτες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μέσα.

...

Αλβανία: Οι πληρωμές με κάρτα αυξήθηκαν κατά 27% για τους πρώτους 9 μήνες του έτους

Οι πληρωμές με κάρτα συνέχισαν να αυξάνονται στην Αλβανία, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η συνολική αξία των πληρωμών με κάρτα για αυτό το τρίμηνο έφτ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου