Αλβανία: Οι πληρωμές με κάρτα αυξήθηκαν κατά 27% για τους πρώτους 9 μήνες του έτους

Αλβανία: Οι πληρωμές με κάρτα αυξήθηκαν κατά 27% για τους πρώτους 9 μήνες του έτους

Οι πληρωμές με κάρτα συνέχισαν να αυξάνονται στην Αλβανία, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η συνολική αξία των πληρωμών με κάρτα για αυτό το τρίμηνο έφτασε τα 16,8 δισ. λεκ (164,7 εκατ. ευρώ), 16,7% περισσότερο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.

Για ολόκληρο το 9μηνο του 2023, η συνολική αξία των πληρωμών με κάρτα έφτασε τα 45,1 δισ. λεκ (442 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 26,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Κατά το 9μηνο, ο συνολικός αριθμός πληρωμών με κάρτες έφτασε τα 10,2 εκατομμύρια, ενώ για ολόκληρο το προηγούμενο έτος ο αριθμός των πληρωμών αυτών ήταν περίπου 10,7 εκατομμύρια.

Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι η έντονη ανάπτυξη του τουρισμού είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχεία ανάπτυξη των πληρωμών με τραπεζικές κάρτες στην αλβανική οικονομία. Τα στοιχεία του INSTAT έδειξαν ότι ο αριθμός των αλλοδαπών πολιτών που επισκέφθηκαν την Αλβανία αυξήθηκε κατά 29% τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους.

Η αύξηση της ζήτησης της αγοράς για πληρωμές με κάρτα συνοδεύεται και από τη διεύρυνση της βάσης των επιχειρήσεων που δέχονται τέτοιες πληρωμές και πιστεύεται ότι ο τουριστικός τομέας έχει δώσει σημαντική ώθηση σε αυτές τις πληρωμές. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, ο αριθμός των POS για αποδοχή πληρωμών με κάρτα στα μέσα του τρέχοντος έτους έφτασε τα 18.570, σημειώνοντας αύξηση 14,4% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των καρτών πληρωμής. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των ενεργών καρτών έφτασε τα 1,42 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 3,5% από την αρχή του έτους. Οι χρεωστικές κάρτες παραμένουν το κυρίαρχο προϊόν, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 87% του συνολικού αριθμού καρτών πληρωμής.

Ο αριθμός των χρεωστικών καρτών έφτασε τα 1,23 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 3,8% από τις αρχές του 2023. Η χρεωστική κάρτα είναι βασικό μέσο πληρωμής, συνδεδεμένο με τους τρεχούμενους λογαριασμούς επιχειρήσεων και ιδιωτών. Η αύξηση του αριθμού των χρεωστικών καρτών είναι ιδιαίτερα δείκτης της αύξησης της διείσδυσης των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών στην κοινωνία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αλβανίας, περίπου το 70% των Αλβανών έχει ήδη τραπεζικό λογαριασμό.

Εν τω μεταξύ, θετικές εξελίξεις καταγράφονται φέτος στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Στο τέλος του 9ου μήνα, ο αριθμός των ενεργών πιστωτικών καρτών του τραπεζικού κλάδου ξεπέρασε τις 118 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 5,4% από την αρχή του έτους. Η απόδοση των πιστωτικών καρτών φέτος δείχνει σημάδια πραγματικής ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά την πανδημία.

Η αύξηση των πληρωμών με κάρτα είναι ένα θετικό μήνυμα όσον αφορά τη μείωση της χρήσης φυσικού χρήματος στην οικονομία. Η Αλβανία είναι μια χώρα με υψηλό ποσοστό χρήσης μετρητών, φαινόμενο που σχετίζεται με την ανεπαρκή ακόμη χρηματοοικονομική ένταξη, αλλά και με το σημαντικό επίπεδο παρατυπίας και φοροδιαφυγής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου