Γίνεται να ψηφιστούν μέσα σε επτά λεπτά 7 δισ. ευρώ; Και όμως, στην Αλβανία γίνεται!

Γίνεται να ψηφιστούν μέσα σε επτά λεπτά 7 δισ. ευρώ; Και όμως, στην Αλβανία γίνεται!

Επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε 5 λεπτά. Ή 1,4 δισ. ευρώ το λεπτό. Αυτός ήταν ο χρόνος εξέτασης και της ψήφισης του σημαντικότερου ετήσιου νόμου στην Αλβανική Βουλή, του κρατικού προϋπολογισμού.

Εν μέσω εντάσεων, καπνών και ακόμα και φωτιάς στη Συνέλευση εγκρίθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024 στη συνεδρίαση που διήρκεσε μόλις 5 λεπτά, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 20 Νοεμβρίου.

Ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άναψαν καπνογόνα, τα οποία κάποια στιγμή πήραν φωτιά, η πλειοψηφία ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού με 83 ψήφους σε χρόνο ρεκόρ.

Αμέσως μετά την έγκριση, η πρόεδρος της Βουλής, Lindita Nikolla, ανακοίνωσε τη λήξη της συνεδρίασης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Έντι Ράμα, ο οποίος δεν έκανε κανένα σχόλιο. Οι εντάσεις που δημιούργησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οδήγησαν στην αποβολή του δημοκρατικού Flamur Noka από τη συνεδρίαση και στην άμεση λήξη της Ολομέλειας.

Μπερίσα: Παράνομη ψηφοφορία

Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι παράνομη.

«Είδατε οι ίδιοι την πιο άσχημη σκηνή στην 32χρονη ιστορία του κοινοβουλίου. Είδατε και μόνοι σας πώς πέρασαν οι κάτοικοι της φάρμας του Έντι Ράμα, διαβάστε τον Τζορτζ Όργουελ, μέσα σε 5 λεπτά, τη βασική πράξη της χρονιάς, τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ψήφισαν με αντισυνταγματικό, παράνομο τρόπο, γιατί αυτός ο προϋπολογισμός ήρθε εδώ όχι με βάση τις διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Συνέλευσης, αλλά ήρθε ως μια λαθραία διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε ταβέρνες με πάρτι και με πρωτοφανή τρόπο. Όπως ξεκίνησε, ήρθαμε εδώ να μπλοκάρουμε τη διαδικασία για να πάρει ο προϋπολογισμός, η θεμελιώδης πράξη της χρονιάς στη βουλή, όλες τις διαστάσεις που του αρμόζουν, αλλά τον πέρασαν μέσα σε 7 λεπτά, με φόβο και φρίκη.

Σύμφωνα με τον Μπερίσα, ο αγώνας της αντιπολίτευσης ενάντια σε αυτό που αποκαλεί καθεστώς θα συνεχιστεί χωρίς κανένα συμβιβασμό.

«Το ψήφισαν, αλλά κανείς δεν ψήφισε, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την ψήφο, ούτε για τίποτε άλλο, εκτός από το παπαγαλίσιο tweet της υπηρέτριας του Έντι Ράμα, Lindita Nikolla. Αυτό αποδεικνύει τη δικαιοσύνη του αγώνα χωρίς επιστροφή της αντιπολίτευσης, η οποία ακόμη και σήμερα κατέκτησε μία νίκη στη μάχη χωρίς επιστροφή, καθώς κατέστησε αδύνατο στους κλέφτες να υπερασπιστούν την λεία τους για να εξαπατήσουν τους Αλβανούς με την κλοπή τους. Η αμετάκλητη μάχη της αντιπολίτευσης συνεχίζεται», κατέληξε ο Μπερίσα.

...

Μετά τη Μ. Βρετανία και η ΕΕ τραβάει το αυτί στην Αλβανία για τα επεισόδια στη Βουλή

Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα αντέδρασε για το χάος που προκλήθηκε τη Δευτέρα στη Συνέλευση, όπου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2024. «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο κοινοβούλιο τη...

Ιταλική πρεσβεία στα Τίρανα: Η πλειοψηφία και η αντιπολίτευση πρέπει να συνεργαστούν ώστε το Κοινοβούλιο να ασκήσει το καθήκον του

Η πρεσβεία της Ιταλίας στα Τίρανα αντέδρασε επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στο αλβανικό κοινοβούλιο. Η Ιταλική Πρεσβεία στην Αλβανία, στην απάντησή της, προτρέπει την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση να συνεργαστούν.

«Ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στην αλβανική Βουλή εκφράζει η Πρεσβεία της Ιταλίας στα Τίρανα.

Ένα λειτουργικό Κοινοβούλιο και ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των εκλεγμένων βουλευτών είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας.

Προτρέπουμε την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει το καθήκον του προς το συμφέρον όλων των πολιτών», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου