Τελευταία στην Ευρώπη η Αλβανία για τη συμβολή στην επιστημονική έρευνα

Τελευταία στην Ευρώπη η Αλβανία για τη συμβολή στην επιστημονική έρευνα

Σε μια εποχή που η επιστήμη και η καινοτομία αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, φαίνεται ότι η Αλβανία βρίσκεται στην τελευταία θέση στην περιοχή για επιστημονική έρευνα.

Η φημισμένη Science μετρά άρθρα που δημοσιεύονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στους τομείς της φυσικής, της βιολογίας, της χημείας, των μαθηματικών, της ιατρικής, της βιοτεχνολογίας, της μηχανικής και των επιστημών της γης και του διαστήματος.

Σύμφωνα με τον αριθμό των δημοσιευμένων επιστημονικών δημοσιεύσεων, που λειτουργεί ως παράμετρος για τη μέτρηση της επιστημονικής έρευνας, η Αλβανία βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη.

Η Αλβανία προκύπτει με 6 δημοσιεύσεις άρθρων ανά 100 χιλιάδες άτομα, το οποίο υπολογίζεται ως το χαμηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρώπη.

Σε περιφερειακή άποψη, η Σερβία προηγείται με 69 είδη ανά 100 χιλιάδες άτομα, το Μαυροβούνιο ακολουθεί με 50, τα Σκόπια με 21 και το Κοσσυφοπέδιο με 15.

Η Αλβανία έχει δείξει εμφανή έλλειψη επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα βαθύ χάσμα στην επιστημονική και καινοτόμο ικανότητα της χώρας.

Σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η έλλειψη σοβαρών προσπαθειών για την ενίσχυση αυτού του τομέα γίνεται σοβαρό εμπόδιο για την Αλβανία. Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες της περιοχής επωφελούνται από τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την ανάπτυξη για να οικοδομήσουν μια πιο καινοτόμο και βιώσιμη οικονομία.

Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, ένα από τα κύρια προβλήματα είναι η περιορισμένη επιστημονική εκπαίδευση και η έλλειψη εξειδικευμένων προγραμμάτων σε ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Οι Αλβανοί φοιτητές συχνά αναγκάζονται να αναζητήσουν ευκαιρίες για εκπαίδευση και κατάρτιση στο εξωτερικό για να επωφεληθούν από τις πιο πρόσφατες γνώσεις και τεχνικές σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.

Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα που έχει επηρεάσει τη χαμηλή κατάταξη της Αλβανίας στην επιστημονική έρευνα είναι η έλλειψη διεθνούς συνεργασίας και χρήσιμων διασυνδέσεων με άλλα επιστημονικά ιδρύματα και οργανισμούς. Αυτό έχει καταστήσει δύσκολο για τους Αλβανούς επιστήμονες και φοιτητές να συμμετάσχουν ενεργά σε διεθνή προγράμματα και ανταλλαγή γνώσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου