Eurostat: Η Βόρεια Αλβανία με τον μεγαλύτερο αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρώπη

Eurostat: Η Βόρεια Αλβανία με τον μεγαλύτερο αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρώπη

Από τις 400 συνολικά περιοχές που αναφέρει η Eurostat, η βόρεια Αλβανία κατατάσσεται στην 25η θέση για τα περισσότερα θύματα σε σχέση με τον πληθυσμό.

Στη Σκόδρα, μια πινακίδα γραμμένη με μαύρο «Δρόμος του Θανάτου» είναι η καλύτερη προσωποποίηση του τι συμβαίνει σε αυτό το οδικό τμήμα. Ο αυτοκινητόδρομος Lezhe-Milot είναι εφιάλτης για πεζούς και οδηγούς, με μεγάλο αριθμό ατυχημάτων.

Το βόρειο τμήμα της Αλβανίας αποδεικνύεται ότι είναι η περιοχή όπου υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat. Το 2021 καταγράφηκαν 94 ατυχήματα με θύματα για 1 εκατομμύριο κατοίκους στο Βορρά, από 51 στο κέντρο και 73 στα νότια της χώρας.

Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 45 θανάτων ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, τα θανατηφόρα ατυχήματα είναι πολύ υψηλά σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας. Ο μέσος όρος της Αλβανίας για το 2021 ήταν 70 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Με αυτό το επίπεδο, η χώρα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Λετονία και την Κροατία. Οι χώρες με τα λιγότερα ατυχήματα στην Ευρώπη (με λιγότερους από 20 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους) είναι η Σουηδία, η Μάλτα και η Νορβηγία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2021 σημειώθηκαν 197 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα στην Αλβανία, εκ των οποίων 75 ήταν στο βορρά, 60 στο κέντρο και 62 στο νότο.

Το 2021, υπήρξαν 19.917 θύματα τροχαίων δυστυχημάτων στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ισοδυναμούν με 45 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η περιοχή της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα ήταν η μακρινή γαλλική περιφέρεια της Γουαδελούπης, με 159 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ακολουθούμενη από το Σεβεροζαπάντεν στη βορειοδυτική Βουλγαρία (133) και τη Γουιάνα (120).

Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία ατυχήματα καταγράφηκαν σε αγροτικές περιοχές, ενώ οι αστικές περιοχές και οι πρωτεύουσες έτειναν να αναφέρουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Μόνο δύο περιφέρειες της ΕΕ δεν ανέφεραν κανέναν θάνατο από τροχαία ατυχήματα: η Valle d'Aosta/Vallée d'Aoste στη βόρεια Ιταλία (στοιχεία 2020) και η σχετικά μικρή αυτόνομη περιοχή Ciudad de Ceuta στην Ισπανία.

Τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία ατυχήματα παρατηρήθηκαν σε αστικές περιοχές, όπως η περιφέρεια της βελγικής πρωτεύουσας (Région de Bruxelles-Capitale / Brussels Hoofdstedelijk Gewest) με 7 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, η περιφέρεια της αυστριακής πρωτεύουσας της Βιέννης (8), η σουηδική πρωτεύουσα της Στοκχόλμης (9) και της βόρειας γερμανικής περιφέρειας της Βρέμης (επίσης 9).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου