Νέα στοιχεία σχετικά με τη ρωσική χρηματοδότηση για τον Λουλζίμ Μπάσα

Νέα στοιχεία σχετικά με τη ρωσική χρηματοδότηση για τον Λουλζίμ Μπάσα

Πριν από πέντε χρόνια, η αμερικανική Mother Jones αποκάλυψε ένα περίεργο σχέδιο που συγκλόνισε την αλβανική πολιτική. Μια μυστηριώδης εταιρεία με έδρα τη Σκωτία είχε πληρώσει έναν Αμερικανό λομπίστα με Ρεπουμπλικανικούς δεσμούς για να βοηθήσει έναν προεδρικό υποψήφιο στην Αλβανία να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση Τραμπ, και τα χρήματα που προφανώς προέρχονταν προς τη Ρωσία. Τώρα ένα νέο κομμάτι του παζλ έχει βρεθεί. Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Νταν Φρίντμαν και Ντέιβιντ Κορν, οι οποίοι έχουν φέρει και άλλες λεπτομέρειες για την ιστορία που αφορά τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα.

Το 2017, ο Nick Muzin, πρώην βοηθός του γερουσιαστή Ted Cruz (R-Tex.), ο οποίος έγινε ένας καλά συνδεδεμένος και υψηλά αμειβόμενος λομπίστας, ανέφερε στα αρχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι προσλήφθηκε για να συγκεντρώσει υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Μπάσα, επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας (PD), ο οποίος τότε αμφισβητούσε τον σημερινό πρωθυπουργό της Αλβανίας. Μια πληρωμή 150.000 δολαρίων για τις υπηρεσίες του Muzin προήλθε από μια περίεργη πηγή: την Biniatta Trade LP, μια εταιρεία κελύφους εγγεγραμμένη στη Σκωτία από δύο άλλες εταιρείες κελύφους με έδρα το Μπελίζ.

Η Biniatta Trade είχε μια πολύπλοκη αλυσίδα εταιρικών σχέσεων. Αυτές οι εταιρείες με έδρα το Μπελίζ περιλαμβάνονταν σε εταιρικές καταθέσεις ως στελέχη δύο άλλων εταιρειών και αυτές οι δύο εταιρείες ελέγχονταν από Ρώσους. Επιπλέον, δεν υπήρχε καμία δημόσια ένδειξη ότι η Biniatta Trade έκανε κάτι. Ο ιστότοπός της, καταχωρημένος από κάτοικο της Οδησσού της Ουκρανίας, αποτελούνταν από στοκ εικόνες. Ο βρετανικός αριθμός τηλεφώνου που ανέφερε δεν λειτουργούσε. Δεν μπορούσαμε να πούμε για ποιον ή περί τίνος πρόκειται. Αλλά οι εταιρικοί δεσμοί ανασύρθηκαν στη Ρωσία.

Η ιστορία ότι ένα άτομο ή μια οντότητα στη Ρωσία χρησιμοποιούσε έναν Αμερικανό λομπίστα για να επηρεάσει τις εκλογές στην Αλβανία. Το ενδεχόμενο ρωσικής μυστικής επέμβασης είχε νόημα. Το κόμμα του Μπάσα αντιτάχθηκε στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος είχε οδηγήσει την Αλβανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησε για αυξανόμενη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Η Μόσχα σίγουρα είχε συμφέρον να απομακρύνει ο Μπάσα τον Ράμα.

Το άρθρο καταγγέλθηκε, υποστηρίζοντας ότι το κομμάτι ήταν μέρος μιας συνωμοσίας που αφορούσε τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος. Τελικά, οι Αλβανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Μπάσα για ξέπλυμα χρήματος και παραποίηση εγγράφων που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση. Αυτή η δίωξη αργότερα αποσύρθηκε. Η διαμάχη προέκυψε παράξενα στην περίπτωση του Charles McGonigal, του πρώην επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο για εγκλήματα που περιελάμβαναν την αποδοχή αμοιβής 225.000 δολαρίων από έναν σύμμαχο του Ράμα και στη συνέχεια διέταξε έρευνα του FBI για αμερικανικό λόμπι που στήριζε βοηθούσε τον Μπάσα.


Πέρυσι, μια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρότεινε μια ισχυρή πρόταση ότι η πληρωμή της Biniatta Trade στον Muzin ήταν μέρος μιας διεθνικής ρωσικής μυστικής επιχείρησης επιρροής. Σε μια περίληψη μιας επισκόπησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το υπουργείο είπε ότι από το 2014 το Κρεμλίνο είχε διοχετεύσει τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς εκτός Ρωσίας «για να διαμορφώσει το εξωτερικό πολιτικό περιβάλλον προς όφελος της Μόσχας». Πηγή της κυβέρνησης που γνωρίζει την έκθεση είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ρωσία «ξόδεψε περίπου 500.000 δολάρια για να στηρίξει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας στις εκλογές του 2017». (Ο Μούζιν έλαβε επίσης μια πληρωμή 500.000 δολαρίων σχετικά με το λόμπι του στην Αλβανία· η προέλευση αυτών των κεφαλαίων αμφισβητείται.)

«Ήμασταν ξεκάθαροι σχετικά με την ανησυχία μας σχετικά με τη δραστηριότητα της Ρωσίας να επηρεάσει τη δημοκρατική διαδικασία σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Mother Jones τότε απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αλβανική χρηματοδότηση.

Ο ρωσικός ρόλος στο ζήτημα του αλβανικού λόμπι, μέχρι τότε, φαινόταν όλο και πιο ξεκάθαρος. Αλλά ένα βασικό ερώτημα παρέμενε: ποιος ακριβώς στη Ρωσία ήταν πίσω από αυτό;

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων στο BBC, το Seychelles Broadcasting Corporation και το Finance Uncovered έλυσαν μέρος του μυστηρίου. Ανακάλυψαν ότι η σκωτσέζικη εταιρεία που πλήρωνε για το λόμπι του Muzin στις ΗΠΑ για τον Basha ανήκε σε κάτοικο της Μόσχας.

Αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι μέρος μιας διεθνούς κοινοπραξίας που εργάζεται μέσω των Pandora Papers, ενός τεράστιου πλήθους αρχείων που αποκαλύφθηκαν από περισσότερες από δώδεκα εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εταιρείες που ιδρύουν και διαχειρίζονται υπεράκτιες εταιρείες που βοηθούν πελάτες υψηλής καθαρής αξίας να μετακινηθούν και κρύψουν χρήματα. Αν και αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2021, τα έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν 12 εκατομμύρια αρχεία, εξακολουθούν να είναι διαβαθμισμένα.

Αυτή η ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων έφερε στο φως πρόσφατα έγγραφα μιας από τις εταιρείες των οποίων τα αρχεία περιλαμβάνονται στα Pandora Papers: Alpha Consulting. Η εταιρεία, που εδρεύει στις Σεϋχέλλες και ανήκει σε Ρώσο υπήκοο ονόματι Victoria Valkovskaya, δημιουργεί μυστικές υπεράκτιες εταιρείες για τους πελάτες της, πολλούς στην πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των μελών του στενού κύκλου του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Biniatta Trade ήταν μεταξύ των εταιρειών-κέλυφος που δημιούργησε η Alpha Consulting, η οποία χρησιμοποίησε περίπλοκες εταιρικές δομές σε μια σκόπιμη προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών που επινόησε. Μέσα στα Pandora Papers υπάρχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου 2018 που ανέφερε έναν 40χρονο Μόσχα ονόματι Maxim Trofimets ως ιδιοκτήτη της Biniatta Trade.


Οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν αυτήν την ιστορία δεν έμαθαν γιατί ο Trofimets καταχωρήθηκε ως ιδιοκτήτης της Biniatta. Ωστόσο, σημείωσαν ότι στο LinkedIn ο Trofimets περιγράφει τον εαυτό του ως διευθυντή πωλήσεων σε μια ρωσική εταιρεία ελικοπτέρων που ονομάζεται Exclases Holding. Η εταιρεία λέει ότι πουλά ιταλικά ελικόπτερα σε πελάτες, συμπεριλαμβανομένης μιας άγνωστης ρωσικής κυβερνητικής υπηρεσίας, για να εκτελέσουν «ειδικές αποστολές ασφαλείας».

Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η Alpha Consulting προσπάθησε να κρατήσει μυστικό τον έλεγχο της Trofimets στην Biniatta. Ένας νόμος του 2017 που επιδιώκει να προωθήσει την αυξημένη διαφάνεια μεταξύ των εταιρειών της Σκωτίας απαιτεί από τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη Σκωτία να αποκαλύπτουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους ή «άτομα με σημαντικό έλεγχο». Στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, η Alpha δήλωσε σε έντυπο που εστάλη στις ρυθμιστικές αρχές της Σκωτίας ότι κανείς δεν είχε τέτοιο έλεγχο στην Biniatta. Την επόμενη μέρα συμπλήρωσε κρυφά ένα άλλο έγγραφο, που βρέθηκε ανάμεσα στις δέσμες εγγράφων των Pandora Papers που έλεγαν ότι ο Trofimets έλεγχε την εταιρεία.


Μετά την εμφάνιση της έκθεσης Mother Jones για τον Biniatta τον Μάρτιο του 2018, ο Valkovskaya μετακόμισε για να διεκδικήσει εκ νέου την ιδιοκτησία του συγκροτήματος Biniatta. Μεταβίβασε τον έλεγχο της εταιρείας σε εταιρείες που βρίσκονται στα Νησιά Μάρσαλ. Αυτές οι εταιρείες των Νήσων Μάρσαλ διοικούνταν από ένα ίδρυμα που ελέγχεται από πέντε διευθυντές, όλοι πολίτες των Σεϋχελλών. Σε ένα email προς συνεργάτες, που επικαλείται το Finance Undercover και άλλα μέσα ενημέρωσης, ο Valkovskaya έγραψε ότι ο ιδιοκτήτης του Biniatta ήταν «ένα ιδιωτικό ίδρυμα των Σεϋχελλών στο οποίο υπάρχουν πέντε σύμβουλοι» και, ως εκ τούτου, δεν υπήρχε ανάγκη να «δηλωθεί ένα άτομο» στις ρυθμιστικές αρχές.

Πολλά παραμένουν ασαφή. Έγγραφα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα αποκαλύπτουν ότι ένας πωλητής ελικοπτέρων στη Μόσχα διηύθυνε μια σκωτσέζικη εταιρεία οβίδων που πλήρωνε για λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει ένα αλβανικό κόμμα που αμφισβητεί μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία ενός πρωθυπουργού κατά του Πούτιν. Ήταν όμως ο Trofimets μέτωπο για την πραγματική πηγή των χρημάτων που πήγαν στο Muzin;


Ούτε ο Trofimets ούτε ο Valkovskaya απάντησαν στις ερωτήσεις της Mother Jones. Ο Muzin, ο οποίος είπε το 2018 ότι πίστευε ότι η Biniatta ήταν μια ιδιωτική εταιρεία που ανήκει σε υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Αυτές οι νέες πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers είναι περισσότερο απόδειξη ότι η πληρωμή που έλαβε ο Muzin συνδέθηκε με ένα έργο ρωσικής επιρροής. Αυτή η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν μέρος αυτής της μεγαλύτερης μυστικής προσπάθειας που περιελάμβανε την επιτυχημένη προσπάθεια της Ρωσίας να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τον Λευκό Οίκο το 2016. Ενώ ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να επιμένουν ότι η ρωσική ανάμειξη ήταν μια φάρσα, εξακολουθούν να εμφανίζονται στοιχεία για το αντίθετο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου