Παγκόσμια Τράπεζα: Τα κέρδη η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη του εγχώριου πληθωρισμού το 2021-2022 στην Αλβανία

Παγκόσμια Τράπεζα: Τα κέρδη η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη του εγχώριου πληθωρισμού το 2021-2022 στην Αλβανία

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναλύει ότι η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην Αλβανία βοήθησε στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά πιο πλήρη στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των κερδών ήταν σημαντική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού σε ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και σε ορισμένες χώρες ήταν οι μισθοί κίνητρο.

Τα κέρδη υπολογίζονται ως η διαφορά μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και του κόστους εργασίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα δείχνει ότι τα κέρδη έγιναν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη του εγχώριου πληθωρισμού το 2021 στην Αλβανία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο και το 2022 στα Σκόπια, ενώ η αύξηση των μισθών ήταν η κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού στη Σερβία και το Μαυροβούνιο στις αρχές του 2022 και στα Σκόπια και τη Βοσνία έως το τέλος του 2022.

Στην Αλβανία, τα κέρδη αυξήθηκαν από τα μέσα του 2021, συνεισφέροντας κατά μέσο όρο 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό εκείνο το έτος και με εκπληκτικό αντίκτυπο το 2022, ωθώντας τον πληθωρισμό κατά 7,7%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μερίδιο των αυτοαπασχολούμενων που αποκτούν μικτό εισόδημα που υπολογίζεται ως κέρδος έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στον πληθωρισμό.

Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη συνεισφορά των μισθών (επίσης λόγω της παρατυπίας) περιορίζει την επίδραση των μισθών στον πληθωρισμό στην Αλβανία.

Στη Βοσνία, τα κέρδη ήταν επίσης η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού το 2021 και παρέμειναν ισχυρά καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, συνεισφέροντας περίπου 5,3 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό. Η σταδιακή αύξηση των μισθών αύξησε τη συμβολή τους στον πληθωρισμό από το 2022 και ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Στα Σκόπια, ο ρόλος των κερδών στην ώθηση του πληθωρισμού παρέμεινε σχετικά χαμηλός το 2021, με μέση συμβολή περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, το 2022 συνέβαλαν 5,7 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό. Η συνεισφορά των μισθών έγινε ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή των αποδοχών το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Στο Μαυροβούνιο, οι αποδοχές ώθησαν τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο 3,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, αλλά το 2022 αυτή η τάση διακόπηκε από τις αυξήσεις της απασχόλησης και του κατώτατου μισθού, που αύξησαν το κόστος εργασίας. Έκτοτε, οι μισθοί συμβάλλουν σημαντικά στον πληθωρισμό.

Τέλος, οι καθαροί φόροι συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του πληθωρισμού το 2022, με εξαίρεση τα Σκόπια. Το 2022, οι καθαροί φόροι στα Σκόπια μείωσαν τον πληθωρισμό κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό συνέβη λόγω της απότομης αύξησης των επιδοτήσεων για καλάθια προϊόντα. Αυτό το βάρος άλλαξε το 2023 όταν η κυβέρνηση των Σκοπίων μείωσε τις επιδοτήσεις στην οικονομία.

Κατά τα άλλα, οι καθαροί φόροι άσκησαν μικρή πίεση. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναλύει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά χρειάζεται ακόμη επαγρύπνηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου