Σύγκρουση Κοσόβου και Σερβίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σύγκρουση Κοσόβου και Σερβίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κόσοβο και Σερβία είχαν έντονο διάλογο κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου συζητήθηκε η έκθεση για το Κοσσυφοπέδιο του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Ενώ η Σερβία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στη Μπανίσκα και είπε ότι τα γεγονότα ήταν λογικό αποτέλεσμα «τρόμου» εναντίον των Σέρβων, το Κόσοβο είπε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου ήταν «στόχος επίθεσης από τη Σερβία».

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani κατά την εμφάνισή της ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είπε ότι η Σερβία θέλει το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου «αλλά δεν θα το πάρει ποτέ».

«Θέλουμε ειρήνη και η Σερβία απέδειξε στις 24 Σεπτεμβρίου ότι θέλει πόλεμο. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε η Οσμάνι.

Σύμφωνα με την Οσμάνι στις 24 Σεπτεμβρίου το σχέδιο ήταν η «αποσταθεροποίηση της περιοχής» των Δυτικών Βαλκανίων και όχι μόνο του Κοσσυφοπεδίου. Η Οσμάνι είπε ότι η κύρια πηγή χρηματοδότησης, εξοπλισμού και εκπαίδευσης της ένοπλης ομάδας στη Μπανίσκα «είναι η Δημοκρατία της Σερβίας».

«Αυτό που ακούσαμε σήμερα από τη Σερβία ήταν η ελαχιστοποίηση της επιθετικής πράξης κατά του Κοσσυφοπεδίου», είπε η Οσμάνι. Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου απηύθυνε μήνυμα στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο, λέγοντάς τους ότι το Κόσοβο είναι το σπίτι τους.

«Επιβεβαιώνω ότι δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλά δεν θα δώσουμε στη Σερβία όργανα μέσω των οποίων μπορεί να καταστρέψει τις ζωές των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και να συνεχίσουν να προσπαθούν να καταστρέψουν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα», είπε η Οσμάνι. Είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι προσηλωμένο στην ειρήνη και παραμένει προσηλωμένο στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

Ενώ η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπέρναμπιτς, δήλωσε ότι η Σερβία δεν εμπλέκεται στην επίθεση στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στην Bajska στο Zveçan. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Μπέρναμπιτς είπε ότι οι έρευνες θα δείξουν ότι δύο από τους τρεις Σέρβους επιτιθέμενους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων «σκοτώθηκαν αφού παραδόθηκαν».

«Το Βελιγράδι ή οι δυνάμεις ασφαλείας, οι δομές ασφαλείας δεν συμμετείχαν σε αυτό το γεγονός και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τα στοιχεία στη διεθνή κοινότητα για να το αποδείξουμε», είπε, λέγοντας ότι τα γεγονότα στη Μπανίσκα είναι «λογική συνέπεια του τρόμου που έχει εφαρμόσει η Πρίστινα κατά των Σέρβων».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Μπέρναμπιτς κατηγόρησε το Κοσσυφοπέδιο ότι αγνόησε τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στο πλαίσιο του διαλόγου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μπέρναμπιτς, είπε ότι η ίδρυση του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή άλλων συμφωνιών από τη Σερβία. «Η σύνδεση είναι ένα αναπόφευκτο στοιχείο για την εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας», είπε.

Σύμφωνα με αυτήν, το Κοσσυφοπέδιο έχει τρία μηνύματα για τους Σέρβους και τη διεθνή κοινότητα. Το πρώτο μήνυμα, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι οι Σέρβοι που έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο μετά τον πόλεμο το 1999 «δεν είναι ευπρόσδεκτοι» να επιστρέψουν. Το δεύτερο μήνυμα, οι Σέρβοι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο «πρέπει να φύγουν» και το τρίτο μήνυμα, «οι συμφωνίες που επετεύχθησαν δεν θα εφαρμοστούν».

Σύμφωνα με την Μπέρναμπιτς, από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, πριν από δύο χρόνια, «11 τοις εκατό των Σέρβων εγκατέλειψαν τους δήμους» στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Κατηγόρησε το Κοσσυφοπέδιο για «βίαιες εκστρατείες» κατά των Σέρβων, υποστηρίζοντας ότι πέρυσι σημειώθηκαν περισσότερα από 400 διεθνικά επεισόδια.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ είπε ότι «θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ευθύνη» βάσει του νόμου για τα άτομα που εμπλέκονται στην επίθεση. «Τα άτομα που έχουν φύγει για τρίτη χώρα θα πρέπει να εκδοθούν και να διωχθούν», είπε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που κατοικείται από την πλειοψηφία των Σέρβων. Η Ουάσιγκτον κάλεσε τα μέρη να επιστρέψουν στον διάλογο, προετοιμασμένα «να κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς τα εμπρός».

Είναι σημαντικό τα μέρη να σημειώσουν πρόοδο σε όλες τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στο διάλογο, είπε. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ απαιτούν ταχεία και άνευ όρων εφαρμογή της Συμφωνίας Ομαλοποίησης.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ είπε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει μια σταθερή λύση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Αλλά η Κίνα - η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου - κατηγόρησε την Πρίστινα για αυξανόμενες εντάσεις στο βορρά.

«Είμαστε αντίθετοι στις μονομερείς ενέργειες των αρχών του Κοσσυφοπεδίου που αύξησαν τις εντάσεις και τις καλούμε να επιστρέψουν στον διάλογο και τις διαβουλεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κίνας, απαιτώντας από το Κοσσυφοπέδιο να ιδρύσει αμέσως την Ένωση Δήμων με Σερβική πλειοψηφία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου