Νόμος για τους φοιτητές Ιατρικής - Αμετάκλητο το Υπουργείο Παιδείας Αλβανίας: Η χώρα χρειάζεται τις «λευκές ποδιές»

Νόμος για τους φοιτητές Ιατρικής - Αμετάκλητο το Υπουργείο Παιδείας Αλβανίας: Η χώρα χρειάζεται τις «λευκές ποδιές»

Οι φοιτητές Ιατρικής στην Αλβανία είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το μποϊκοτάζ του ακαδημαϊκού έτους και τις διαμαρτυρίες ενώ ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας τραπέζι συζήτησης για να βρεθούν λύσεις, σύμφωνα με τους ίδιους μη δεσμευτικές.

Όμως στις συνθήκες που ήδη ισχύει ο νόμος, η υφυπουργός Αλμπάνα Τόλα καλεί τους μελλοντικούς γιατρούς να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα, τονίζοντας ότι δεν μένουν χωρίς δυνατότητα επιλογής.

«Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέξουν με βάση το έτος που είναι εγγεγραμμένοι. Αναφέρεται σε φοιτητές δεύτερου έως τετάρτου έτους που απασχολούνται για περίοδο τριών ετών και φοιτητές πέμπτου και έκτου έτους που απασχολούνται για περίοδο δύο ετών. Εάν δεν συμφωνήσουν να υπογράψουν τη συμφωνία, θα πρέπει να πληρώσουν το πραγματικό κόστος της εκπαίδευσής τους, το οποίο καθορίζεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο».

Οι φοιτητές επιμένουν ότι δεν λύνεται έτσι η κρίση που έχει η χώρα για τις λευκές ποδιές, αφού η κατάσταση, αν και δύσκολη, δεν είναι έκτακτη. Από την άλλη όμως αντιμετωπίζουν το επιχείρημα ότι πρέπει να σκεφτούν και το γενικό συμφέρον.

«Το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό να δεχθεί φοιτητικές προτάσεις. Θέλω όμως να δώσω στο επίκεντρο το γεγονός ότι η ανάγκη για την υιοθέτηση αυτού του νόμου υπαγορεύτηκε από την αγορά. Με βάση τις μελέτες που έχουν αναπτυχθεί, αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 1,9 γιατρούς ανά χίλιους κατοίκους, ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ 3,6 απέχουμε πολύ από το να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Με βάση αυτή την ανάγκη που έχει η χώρα σε ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας, έχει ζητηθεί να δημιουργηθούν μηχανισμοί κινήτρων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο νόμος όχι μόνο δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης για φοιτητές κατά την εξειδίκευση, αλλά προσφέρει και διευκολύνσεις που σχετίζονται με το στεγαστικό πρόγραμμα. Στο μεταξύ, οι φοιτητές θεωρούν αδικαιολόγητη το κόστος περίπου 250.000 λεκ ανά έτος σπουδών, ενώ θα οδηγήσουν το νόμο για την ειδική μεταχείρισή τους στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου