Τα Δυτικά Βαλκάνια κατέλαβαν τη θέση ως η πιο ενεργή οδός παράτυπης μετανάστευσης τον Σεπτέμβριο, όπως εκτιμά η τελευταία έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης συνοριακής αστυνομίας FRONTEX.
Σύμφωνα με την έκθεση, σε αυτό το δρομολόγιο καταγράφηκαν 18.883 περιπτώσεις παράτυπων διελεύσεων μεταναστών, ενώ η γραμμή της Κεντρικής Μεσογείου κατέγραψε μείωση περίπου 16.600 κρουσμάτων κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.
Εν τω μεταξύ, ως εννεάμηνο, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων κατέγραψε 81.800 περιπτώσεις διέλευσης μεταναστών, με μείωση 23%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι μετανάστες που διέσχισαν τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων προέρχονταν κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.
Η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων και η Αλβανία
Προσωρινές διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά σύνορα στην αλβανική επικράτεια ακολούθησαν τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση στη συνοριακή περιοχή των Αγίων Σαράντα και μείωση στις παραμεθόριες περιοχές Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν ενα χρονο.
Στην επικράτεια του Αργυροκάστρου καταγράφηκαν περίπου 900 παράτυποι μετανάστες από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της συνοριακής αστυνομίας, οι μετανάστες που περνούν προσωρινά το αλβανικό έδαφος είναι κυρίως από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και τη Συρία.
Πολλοί από τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν μένουν στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και σκοπεύουν να περάσουν από την Αλβανία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Φέτος, ο FRONTEX επέκτεινε την αποστολή βοήθειας στην αλβανική συνοριακή αστυνομία και στην περιοχή των Αγίων Σαράντα στα σύνορα με το ελληνικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην περιοχή αυτή.
Ο FRONTEX υπέγραψε φέτος κοινή συμφωνία με το Αλβανικό Υπουργείο Εσωτερικών για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλες τις επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Αλβανία, ενώ ξεκίνησε την πρώτη επιχείρηση του οργανισμού στα Δυτικά Βαλκάνια στην Αλβανία τον Μάιο του 2019. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 162 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες από κοινού με την αλβανική συνοριακή αστυνομία.
Οι παράτυπες διελεύσεις μεταναστών στην Ευρώπη είναι οι υψηλότερες από το 2016
Ο FRONTEX ανέφερε ότι κατά τον μήνα Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 51.500 περιπτώσεις παράνομης διέλευσης των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αύξηση 17% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.
Στην έκθεση ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 17% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 (σε 279.350 άτομα), το υψηλότερο σύνολο για την περίοδο από το 2016.
Η Κεντρική Μεσόγειος αντιπροσώπευε μία στις δύο περιπτώσεις διέλευσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των διελεύσεων στην περιοχή αυτή μειώθηκε κατά ένα τρίτο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η Κεντρική Μεσόγειος, σύμφωνα με τον FRONTEX, παραμένει η πιο ενεργή διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, με περισσότερες από 131.600 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές το εννεάμηνο του 2023. Αυτό είναι το υψηλότερο σύνολο σε αυτή τη διαδρομή για αυτήν την περίοδο, από το 2016 .
«Δυστυχώς, οι θαλάσσιες διελεύσεις παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες», αναφέρει η έκθεση του FRONTEX.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περισσότεροι από 2.384 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη Μεσόγειο φέτος, με τη συντριπτική τους πλειονότητα στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.
Ακόμη και ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων στη Μάγχη προς τη Μεγάλη Βρετανία μειώθηκε κατά 12% τους πρώτους εννέα μήνες σε πάνω από 46.500 άτομα», αναφέρει η έκθεση FRONTEX.
2.750 μόνιμοι αξιωματικοί του σώματος συμμετέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τα κράτη μέλη και τις γειτονικές χώρες στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην καταπολέμηση του εγκλήματος.
Σχόλια