Ανάγκη για επιπλέον 9,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Αλβανών αγροτών

Ανάγκη για επιπλέον 9,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Αλβανών αγροτών

Περίπου 34.000 αγρότες στην Αλβανία έχουν επωφεληθεί έως τα τέλη Αυγούστου από τις επιδοτήσεις πετρελαίου στη γεωργία, ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η αλβανική κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε 8 μήνες δείχνει ότι ο αριθμός των αιτούντων παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τους δικαιούχους για τους οποίους έγινε η εκταμίευση, αλλά πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία.

Το υπουργείο παραδέχτηκε μάλιστα ότι έχει ζητηθεί να προστεθεί αξία 1 δισ. λεκ ή περίπου 9,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο που προορίζεται για αυτό το κονδύλι.

Ένα άλλο στοιχείο για το οποίο αναφέρεται είναι αυτό για τα μέτρα στήριξης στη γεωργία όπου οι κύριες εφαρμογές αφορούν την κτηνοτροφία και στη συνέχεια τη μελισσοκομία.

Ένα από τα πιο καυτά σημεία συζήτησης αυτό το καλοκαίρι ήταν το πρόγραμμα IPARD II, όπου ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τα κονδύλια μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Το γραφείο της ΕΕ στα Τίρανα επιβεβαίωσε ότι οι επιδοτήσεις στις αλβανικές αρχές για τα έξοδα στο πλαίσιο της διαδικασίας είχαν προσωρινά σταματήσει. Στον απολογισμό του προϋπολογισμού για τον 8ο μήνα, το Υπουργείο Γεωργίας μένει εν συντομία στην πορεία του προγράμματος αυτού, αλλά δεν έχει αναφέρει καμία αναστολή.

«Δικαιούχοι του προγράμματος IPARD II. Βρισκόμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης και εκταμίευσης κεφαλαίων. Αυτή τη στιγμή έχουν εκταμιευθεί 74 φορείς», αναφέρεται στο έγγραφο, υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον 15 από αυτούς τους δικαιούχους είναι γυναίκες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου