Αεροδρόμιο Αυλώνας: Ξεκινά η διαδικασία για την τροφοδοσία της γραμμής 35 kV

Αεροδρόμιο Αυλώνας: Ξεκινά η διαδικασία για την τροφοδοσία της γραμμής 35 kV

Καθώς το έργο του αεροδρομίου της Αυλώνας προχωρά, η περιοχή γύρω από αυτό αναμένεται επίσης να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (OSHEE) εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη η ανάγκη ανάπτυξης νέας γραμμής τροφοδοσίας για αυτό το αεροδρόμιο αλλά και για την περιοχή γύρω από αυτό και για το λόγο αυτό άνοιξε διαδικασία που προβλέπει τη γραμμή 35 kilovolt.

Η περιοχή του έργου βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αλβανίας. Η Novosela είναι το κύριο κέντρο της περιοχής κοντά στον αυτοκινητόδρομο Levan-Vlora και είναι ο κύριος δρόμος που συνδέει αυτές τις περιοχές με την πόλη της Αυλώνας.

«Η κατασκευή του αεροδρομίου του Αυλώνα είναι μια σημαντική επένδυση καθώς αυξάνει την πρόσβαση των τουριστών στη Νότια ακτή της Αλβανίας.

Για την ηλεκτροδότηση του αεροδρομίου της Αυλώνας, πρέπει να αναπτυχθεί κατάλληλη ηλεκτρική υποδομή που να εγγυάται ποιοτική εξυπηρέτηση έναντι της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και των προσδοκιών της περιοχής. Το έργο περιέχει τη γραμμή τάνυσης καλωδίων 35 kV αφιερωμένη στην τροφοδοσία του αεροδρομίου της Αυλώνας», αναφέρεται στην τεχνική σχέση της διαδικασίας. Το οριακό ταμείο για αυτό είναι 59 εκατ. λεκ.

Στις αρχές του 2021, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον νικητή για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Αυλώνας με επενδυτική προσφορά 103 εκατ. ευρώ, η οποία περιελάμβανε δύο εταιρείες Mabco Constructions SA του επενδυτή Behgjet Pacolli και τον Τούρκο εταίρο YDA Insaat Sanayi ve Ticaret. Τον Δεκέμβριο του 2022 η Mabco ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των μετοχών.

Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση για την εγγύηση κυκλοφορίας που λείπει για αυτό το έργο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα, το εγγυημένο εισόδημα στο βασικό σενάριο για τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας προβλέπεται να είναι 9,6 εκατ. ευρώ τον τέταρτο χρόνο, 10,3 τον πέμπτο χρόνο, 11,2 για τον έκτο, 12,1 για τον έβδομο και ούτω καθεξής με αποκορύφωμα 18,6 εκατ. ευρώ τον δέκατο τρίτο χρόνο από την υπογραφή του συμβολαίου.

Συνολικά τα εγγυημένα έσοδα θα πρέπει να είναι γύρω στα 138 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει ότι το αεροδρόμιο θα ολοκληρωθεί το 2024 και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου