256 δισ. ευρώ θα κόστιζε στα μέλη της ΕΕ η διεύρυνση της με εννέα νέες χώρες

256 δισ. ευρώ θα κόστιζε στα μέλη της ΕΕ η διεύρυνση της με εννέα νέες χώρες

Η διεύρυνση της ΕΕ, με εννέα νέες χώρες, θα κόστιζε στα υπάρχοντα μέλη περισσότερα από 256 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το τεράστιο κόστος της διεύρυνσης αποκαλύφθηκε καθώς οι 51 Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις 5 Οκτωβρίου στη Γρανάδα της Ισπανίας για μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για τους εννέα γείτονες που πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ.

Το έγγραφο που διέρρευσε εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 21% στα 1,47 τρισεκατομμύρια ευρώ εάν ενταχθούν οι εννέα χώρες. Αυτό θα περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις στις συνεισφορές στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, με μεταβατικές περιόδους που απαιτούνται για την αύξηση της χρηματοδότησης.

Το ποσό που δαπανάται για τη γεωργία θα μετατοπιστεί επίσης, με την Ουκρανία να δικαιούται 95 δισεκατομμύρια ευρώ για επτά χρόνια, ένα άλλο κόστος που πρέπει να εξετάσουν τα κράτη μέλη.

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα και να λαμβάνουν λιγότερα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πολλά κράτη μέλη που είναι επί του παρόντος καθαροί αποδέκτες θα γίνουν καθαροί συνεισφέροντες», ανέφερε το έγγραφο της γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ που δημοσιεύτηκε στους Financial Times.

Η Ουκρανία, μία από τις εννέα χώρες που έγιναν δεκτές ως πιθανές υποψήφιες χώρες, θα δικαιούταν 186 δισεκατομμύρια ευρώ για επτά χρόνια.

Η διεύρυνση έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά θέματα για την ΕΕ. Οι ηγέτες στη συνάντηση της Πέμπτης θα συζητήσουν μια σειρά ζητημάτων, όπως: ο προϋπολογισμός, ο αριθμός των εδρών στο ΕΚ, το μέλλον της κοινής γεωργικής πολιτικής κ.λπ.

Επίσης, μια άλλη συζήτηση σχετίζεται με το αν η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει με μια διαδικασία δύο ταχυτήτων, δηλαδή να επιτρέψει στα κράτη μέλη να εισέλθουν στο μπλοκ σταδιακά ή αν θα πρέπει να είναι «όλα ή τίποτα».

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ αντιτάχθηκε σε όσους τάσσονταν υπέρ μιας σταδιακής διαδικασίας ένταξης, λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου