Δημοσιεύτηκε η έκθεση του ΟΑΣΕ για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία

Δημοσιεύτηκε η έκθεση του ΟΑΣΕ για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία

Η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ-ODIHR δημοσίευσε αυτήν την Παρασκευή την τελική έκθεση των τοπικών εκλογών της 14ης Μαΐου στην Αλβανία.

Οι εκλογές λέγεται ότι «γενικά διεξήχθησαν ομαλά, ήταν ανταγωνιστικές και διεξήχθησαν με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων, αλλά η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από συνεχή πόλωση μεταξύ των κύριων κομμάτων και βαθύ διχασμό εντός της αντιπολίτευσης».

Ο ΟΑΣΕ λέει ότι οι υποψήφιοι μπόρεσαν να κάνουν ελεύθερα εκστρατείες, αλλά ζητήματα σημαντικά για τις τοπικές κοινότητες μόλις και μετά βίας εμφανίστηκαν στην εκστρατεία.

«Οι περιπτώσεις κατάχρησης κρατικών πόρων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, καταγγελίες για άσκηση πιεσης σε υπαλλήλους και ψηφοφόρους του δημόσιου τομέα και καταγγελίες για εξαγορά ψήφων ήταν ανησυχητικές», - τονίζεται στην έκθεση. Όσον αφορά τη διαδικασία καταμέτρησης, γενικά θεωρείται θετική.

Η εκλογική επιτροπή, σύμφωνα με την έκθεση, οργάνωσε το έργο της με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, αλλά η σταθερότητα των επιτροπών χαμηλότερου επιπέδου επηρεάστηκε αρνητικά από τις συχνές αντικαταστάσεις μελών από τα προτεινόμενα κόμματα.

«Οι κανόνες για την κάλυψη της εκστρατείας ευνοούν έντονα τα μεγάλα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης συχνά χρησιμοποιούσαν περιεχόμενο που παράγεται από κόμματα σε ειδησεογραφικά προγράμματα που υπονόμευαν την ολοκληρωμένη και αντικειμενική κάλυψη της εκστρατείας. Η ημέρα των εκλογών ήταν γενικά ειρηνική, αλλά επηρεάστηκε αρνητικά από πολλές περιπτώσεις κομματικής παρέμβασης στη διαδικασία καθώς και τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα, εκτεταμένη ομαδική ψηφοφορία και προβλήματα με το απόρρητο της ψήφου», αναφέρει η έκθεση.

Τονίζει ότι προβλήματα έχει και ο εκλογικός κώδικας και ότι τα κόμματα δεν τήρησαν στη δέσμευση για τροπολογίες.

Η έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρει επίσης τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη.

«Στις 12 Μαΐου τέθηκε υπό κράτηση υποψήφιος δήμαρχος Χιμάρας από τον συνδυασμό «Μαζί κερδίζουμε» με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Οι αρχές πρέπει να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για να ευαισθητοποιήσουν το μακροχρόνιο φαινόμενο της εξαγοράς ψήφων και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ακεραιότητα των εκλογών. Η δημόσια καταγγελία τέτοιων πρακτικών πριν και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας από βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων κρατικών αξιωματούχων και αρχηγών κομμάτων, μπορεί να χρησιμεύσει ως δυνητικός αποτρεπτικός παράγοντας», αναφέρει η έκθεση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου