Ράμα: «Η KFOR να αναλάβει τον έλεγχο του βόρειου Κοσόβου»

Ράμα: «Η KFOR να αναλάβει τον έλεγχο του βόρειου Κοσόβου»

Η KFOR να αναλάβει τον έλεγχο του βόρειου Κοσόβου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε διάσκεψη με δημοσιογράφους, μετά τα γεγονότα της Κυριακής στην περιοχή.

Είπε μάλιστα ότι το ζήτησε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Ράμα, η καθυστέρηση αυτού του βήματος θα μπορούσε να φέρει θύματα ανοιχτής σύγκρουσης.

«Η KFOR πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο του βορρά του Κοσσυφοπεδίου. Έχω κάνει πολλές φορές αυτή την πρόταση, έχω εξηγήσει εκτενώς το γιατί. Οποιαδήποτε δικαιολογία σήμερα ότι «δεν έχουμε στρατεύματα» μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση με στρατεύματα αύριο, αλλά και σε δυσκολίες.

Γι' αυτό είμαι εδώ σήμερα και χαίρομαι που το ζητάει και το Κόσοβο, δηλαδή τη KFOR στο βορρά. Δεν έχω ακούσει ότι η Σερβία αντιτίθεται σε αυτό. Εδώ δεν πειράζει καθόλου ποιος το ζητάει, αυτό ζητάει η κατάσταση σήμερα, αν είχε γίνει πριν δεν θα γινόταν αυτό. Λίγο αργά κατά τη γνώμη μου, αλλά καλύτερα λίγο αργά παρά πολύ αργά. Χαίρομαι που η Osmani ζήτησε δημόσια τη βοήθεια των ΗΠΑ για το σχέδιο σύνδεσης. Ουσιαστικά το αίτημά της είναι θετικό, είναι επιτέλους ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου. Δεν έχει σημασία ποιος το γράφει και ποιος το προτείνει, αλλά μόνο ένα πράγμα έχει σημασία, το προσχέδιο θα εκπληρώσει το νόμιμο αίτημα της διαδικασίας διαλόγου, βάσει συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, οι σοβαρές χώρες όχι, συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις συμφωνίες», είπε ο Ράμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου