Έκτακτη γεωπολιτική ανάγκη χαρακτηρίστηκε η ένταξη των Δ. Βαλκανίων στο Φόρουμ Υπουργών Οικονομικών στα Τίρανα

Έκτακτη γεωπολιτική ανάγκη χαρακτηρίστηκε η ένταξη των Δ. Βαλκανίων στο Φόρουμ Υπουργών Οικονομικών στα Τίρανα

Οι Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων χαιρέτησαν το νέο σχέδιο της ΕΕ για οικονομική ανάπτυξη και οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής ως προϋπόθεση για την πρόοδο στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Στο φόρουμ των Υπουργών Οικονομίας, «Κοινή περιφερειακή αγορά - ένα βήμα προς την ενιαία αγορά της ΕΕ» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στα Τίρανα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, η ενίσχυση των οικονομιών των χωρών της περιοχής μέσω της ένταξης στην οικονομική σφαίρα της Ε.Ε. Οι συζητήσεις τόνισαν το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο για την επιτάχυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και προσέγγισης με την Ε.Ε.

Έκτακτη γεωπολιτική ανάγκη

Στο φόρουμ, και οι δύο πλευρές, η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσαν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει μετατρέψει την πρόοδο της περιοχής προς την ένταξη στην ΕΕ σε γεωπολιτική έκτακτη ανάγκη.

Το Φόρουμ Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μέρος της σειράς προπαρασκευαστικών συναντήσεων για τη Διάσκεψη Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, 2023, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου στα Τίρανα, υπό την προεδρία της Αλβανίας. Για πρώτη φορά, από την έναρξη της Διαδικασίας του Βερολίνου το καλοκαίρι του 2014, αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Η Διαδικασία του Βερολίνου είναι μια διπλωματική πρωτοβουλία της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 για να δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου