Σε 6 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Αλβανίας για το σκάνδαλο των αποτεφρωτηρίων

25/09/23, 12:47
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Το Ειδικό Δικαστήριο για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα (GJKKO) έλαβε την απόφαση για τους Λευτέρ Κόκα, Άλκι Μπλάκο και άλλους 13 κατηγορούμενους.

Σε 10ετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Λευτέρ Κόκα, αλλά με συνοπτική δίκη θα εκτίσει 6,8 χρόνια φυλάκιση.

Το SPAK ζήτησε κάθειρξη 10 ετών για τον Λευτέρη Κόκα, αλλά λόγω αποδοχής της συνοπτικής δίκης, η εισαγγελία ζητά τελικά να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6 ετών και 8 μηνών, την ίδια ποινή που του ζητήθηκε στη διαδικασία για το αποτεφρωτήριο του Ελμπασάν.

Για τον πρώην σοσιαλιστή βουλευτή, Alqi Blako, ζητήθηκε 7 χρόνια. Λόγω της αποδοχής συνοπτικής δίκης, η εισαγγελία ζητά τελικά ποινή 4 ετών και 8 μηνών.

Οσο για τον Κλόντιαν Ζότο, τον βασικό μέτοχο του αποτεφρωτηρίου του Φίερι που εξακολουθεί να καταζητείται, ζητήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Λόγω της αποδοχής της συνοπτικής απόφασης, η εισαγγελία ζητά τελικά να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6 ετών και 8 μηνών.

Οι έρευνες για το αποτεφρωτήριο Φίερι έκλεισαν τον Δεκέμβριο του 2022. Σύμφωνα με καταγγελίες του SPAK, για το αποτεφρωτήριο Φίερι καταβλήθηκαν 4 εκατ. ευρώ για εργασίες που δεν έγιναν ποτέ, ενώ 60 εκατ. λεκ είναι η ζημιά που προκλήθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό στο σχέδιο απάτης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: