Βούτσιτς: «Οι Σέρβοι στο Κόσοβο επαναστάτησαν στην τρομοκρατία του Κούρτι - Λευκή κάρτα από τους διεθνείς για να μας επιτεθούν»

Βούτσιτς: «Οι Σέρβοι στο Κόσοβο επαναστάτησαν στην τρομοκρατία του Κούρτι - Λευκή κάρτα από τους διεθνείς για να μας επιτεθούν»

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς προέβη σε δηλώσεις για τα γεγονότα στο βορρά με το Κόσοβο, λέγοντας πως σήμερα είναι μια από τις πιο δύσκολες μέρες για τη Σερβία και τον λαό της, από το 2004 και το 2008.

«Απόψε γύρω στις 2:46 μια ομάδα Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια έστησε δύο φορτηγά ως οδοφράγματα στην Μπανίσκα, στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και στη Μετόχια. Στη συνέχεια έφτασε η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και προσπάθησε να απομακρύνει τα οδοφράγματα και μετά ακολούθησε σύγκρουση. Στη σύγκρουση, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλο ένα άτομο τραυματίστηκε. Στις 8:57, οι διοικητικές διαβάσεις Jarinje και Brnjak έκλεισαν, οι πυροβολισμοί και οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν. Στις 10:15 οι Αλβανοί ανακοίνωσαν ότι τέσσερις σερβικοί δήμοι είναι η ζώνη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», λέει ο Βούτσιτς.

Επισημαίνει ότι «κάθε μέρα στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη προειδοποιούσε ότι όλα αυτά μπορεί να συμβούν», αλλά ότι λίγοι ήθελαν να ακούσουν.

«Οι Σέρβοι επαναστάτησαν, μη θέλοντας να αντέξουν την τρομοκρατία του Κούρτι».

Από τις 3 Νοεμβρίου, όταν ο Κούρτι από το Βερολίνο απέλυσε τον διοικητή Τζούριτς, χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου εναντίον των Σέρβων 62 φορές», προσθέτει ο πρόεδρος της Σερβίας και σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη δολοφονία του Αλβανού αστυνομικού.

Ο Βούτσιτς λέει ότι τρεις Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο σκοτώθηκαν, δύο εκ των οποίων σίγουρα από πυρά ελεύθερων σκοπευτών από μεγάλη απόσταση, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Υπάρχει φόβος ότι σκοτώθηκε και ένα τέταρτο άτομο και δεν ήθελαν να το βοηθήσουν και γι' αυτό κινδυνεύει η ζωή του, κάτι για το οποίο, προσθέτει ο Βούτσιτς, υπάρχουν ηχογραφήσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σερβίας, δεκάδες Σέρβοι περικυκλώθηκαν μέσα σε περισσότερο από μία ώρα και έγινε βάναυση επίθεση εναντίον τους, «προφανώς έγινε μαζί με διεθνείς δυνάμεις».

«Παρακολουθήσαμε τι έκανε η αλβανική αστυνομία, θα σας δείξουμε τα στοιχεία».

Χρησιμοποίησαν ελεύθερους σκοπευτές και επιτέθηκαν σε σπίτι σπίτια, όπου δεν υπήρχε κανείς ή ήταν ηλικιωμένοι στο σπίτι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα άτομα αυτά πήγαν στο μοναστήρι Bajska επειδή είχαν δύο νεαρούς άνδρες που είχαν τραυματιστεί και χρειάζονταν βοήθεια. Αυτός ήταν ο λόγος που το έκαναν. Αργότερα συνεχίστηκε η επίθεση.

Κάποτε τους πέρασε από το μυαλό ότι έπρεπε να κατηγορήσουν ξανά τη Σερβία», εξηγεί ο Βούτσιτς.

«Η διεθνής κοινότητα έδωσε «λευκή κάρτα» για να σκοτώσουν Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου μετά τη δολοφονία ενός Αλβανού αστυνομικού στη Μπάνισκα και ότι κανένας από αυτούς δεν ενήργησε σήμερα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο».

Τους πλησιάζουν με ελεύθερους σκοπευτές, τους κυνηγούν και τους σκοτώνουν, κάτι που δεν το επέτρεψαν ποτέ πουθενά αλλού με τέτοιο τρόπο, για να μείνουν τα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και οι Σέρβοι χωρίς άντρες ηγέτες που θα μπορούσαν να αντισταθούν στον τρόμο των προσωρινών ιδρυμάτων του πρωθυπουργού της Πρίστινα Kurti. Αυτή είναι η όλη ουσία».

Ο πρόεδρος προσθέτει ότι το ερώτημα είναι αν ένα άτομο θα επιζήσει μόνο επειδή δεν ήθελαν να τον βοηθήσουν και ότι «υπάρχει ηχογράφηση της αλβανικής αστυνομίας να γελάει και να λέει - ας πεθάνει».

Αναφέρει ότι οι αλβανικές πύλες ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε ο Pavle Bihali, για να συνδεθεί με το Βελιγράδι και προσθέτει ότι τα αλβανικά μέσα δημοσίευσαν πολλές πληροφορίες που είναι περιβόητα ψέματα, καθώς και πληροφορίες ότι οι μοναχοί κρατούνται όμηροι.

«Οι Αλβανοί, καμαρώνοντας ότι σκότωσαν έναν τρομοκράτη, έδειξαν ένα βίντεο με τον Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δεν είχε σημασία πώς θα τα έβρισκαν, αλλά ότι η ευθύνη για τη δολοφονία του Αλβανού αστυνομικού έπρεπε να βαρύνει το Βελιγράδι και ότι θα δείξουν ότι έχουν το δικαίωμα να παρενοχλούν τους πολίτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια. Επιτέθηκαν ιδιαίτερα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το παλιό τροπάριο και το περιβόητο ψέμα ότι μέσω της εκκλησίας μεταφέρονται όπλα. Ο Κούρτι και όλοι οι άλλοι είπαν ψέματα για αυτό. Είναι αυτονόητο ότι κάθε κανονικός άνθρωπος θα καταδικάσει τη δολοφονία, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι κανείς δεν εξέδωσε δήλωση για την απόπειρα δολοφονίας ως «ειδεχθή» ή «αηδιαστική», με την οποία συμφωνούμε. Απλώς τους ρωτάω τι να κάνω με τον Ντράγκις Γκάλιακ και τι γίνεται με την έρευνα για απόπειρα φόνου. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει αυτό, γιατί περικύκλωσαν τους Σέρβους με τέτοια ταχύτητα και έδειξαν πώς φταίνε για όλα.Ο Albin Kurti είναι ο μόνος ένοχος, το μόνο άτομο που θέλει συγκρούσεις και πόλεμο. Προσθέτει ότι η εκκλησία δεν ενεπλάκη σε καμία περίπτωση στο περιστατικό και ότι ο στρατός και η αστυνομία από τη Σερβία δεν έχουν καμία σχέση με αυτό.

«Θέλει να μας παρασύρει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ και αυτό είναι το μόνο πράγμα που κάνει συνέχεια.

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την τερατώδη δημιουργία που κάνατε βομβαρδίζοντας τη Σερβία. Είμαστε πάντα έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά ξεχάστε την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, επίσημα ή ανεπίσημα», λέει ο Βούτσιτς.

«Αυτές δεν είναι οι στολές του στρατού ή της αστυνομίας της Σερβίας (οι στολές τβν 30 ενόπλων). Οι στολές αγοράζονται στην ελεύθερη αγορά και δεν είναι πρόβλημα να τις αποκτήσεις», επισημαίνει ο Βούτσιτς.

«Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι κλείστηκαν σήμερα στο μοναστήρι, αλλά ότι οι Αλβανοί πυροβόλησαν τα γύρω σπίτια. Δεν κατάλαβα το νόημα όλων αυτών», λέει ο Βούτσιτς και επισημαίνει ότι οι Αλβανοί μάλλον φοβόντουσαν ότι υπήρχε κάποιος σε αυτά τα σπίτια που θα τους αντιστεκόταν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου