Κάλεσμα Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αλβανία για ριζική αναδιάρθρωση του τομέα θέρμανσης

Κάλεσμα Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αλβανία για ριζική αναδιάρθρωση του τομέα θέρμανσης

Η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί την Αλβανία και άλλες 21 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία για ριζική αναδιάρθρωση του τομέα θέρμανσης, προκειμένου να παρέχονται βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες στον πληθυσμό αυτών των χωρών, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες, και να μειωθεί η χρήση καυσίμων υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα σε μια πρόσφατη έκθεση "Towards a Sustainable Warming Transition in Europe and Central Asia".

Η έκθεση διαπιστώνει ότι λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, ο τομέας θέρμανσης στις χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας παρέχει συχνά υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, αποτυγχάνει να ανακτήσει πλήρως το κόστος του, προκαλεί σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Περίπου το 30% του πληθυσμού της περιοχής, κυρίως σε αστικές περιοχές, λαμβάνει υπηρεσίες από δημοτικές εταιρείες τηλεθέρμανσης, οι οποίες βασίζονται κυρίως σε επιδοτούμενα ορυκτά καύσιμα, έχουν γηρασμένες υποδομές και κακή οικονομική βιωσιμότητα.

Στις αγροτικές περιοχές, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών χρησιμοποιεί πολύ ρυπογόνες σόμπες ή λέβητες ξύλου ή άνθρακα. Συνολικά, αυτές οι πηγές καυσίμου προκαλούν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οδηγούν σε περίπου 302.000 θανάτους και προκαλούν κόστος πρόνοιας 7% του ΑΕΠ ετησίως. Επίσης, λόγω του μεγάλου αριθμού παλαιών και ενεργειακά αναποτελεσματικών κτιρίων, το υψηλό κόστος παραμένει ανησυχητικό καθώς το ένα τρίτο του πληθυσμού της περιοχής δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς θέρμανσης ή να παρέχει επαρκή θέρμανση στα σπίτια του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου