Γερμανική εταιρεία διεκδικεί αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ από την Αλβανία για την παραχώρηση του λιμανιού του Δυρραχίου

20/09/23, 12:50
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Newsroom

Στην Ουάσινγκτον, στην πρώτη συνεδρίαση διαιτησίας σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Δυρραχίου, η γερμανική εταιρεία "EMS APO" (EMS Albanian Port Operator shpk) ζήτησε αποζημίωση 40 εκατ. ευρώ. Η διαφορά, που ξεκίνησε από την "EMS Shipping & Trading GmbH (German)", η οποία διαχειρίζεται τον ανατολικό τερματικό σταθμό στο λιμάνι Δυρραχίου, καταχωρήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 

Η EMS APO διεκδικεί 40 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για άνιση και διακριτική μεταχείριση από τις αλβανικές αρχές από το 2020. 

Η διαμάχη ξεκίνησε με την προνομιακή μεταχείριση που δόθηκε σε ιδιωτικό φορέα στο Πόρτο Ρομάνο και την παραχώρηση χώρου στο λιμάνι Δυρραχίου για το έργο "Durrës Yachts Marina". Η σύμβαση παραχώρησης αφορά τη διαχείριση του ανατολικού τερματικού σταθμού στο λιμάνι και υπεγράφη μεταξύ του αλβανικού κράτους και της EMS-Fehn-Group τον Μάιο του 2013. Έχει διάρκεια 35 ετών, από το 2013 έως το 2048, και παρέχει στην EMS-Fehn-Group/EMS APO το δικαίωμα να διαχειρίζεται διάφορα φορτία στον Ανατολικό Τερματικό Σταθμό. 

Ο όγκος επεξεργασίας φορτίων μειώθηκε κατά 70% το 2022, προκαλώντας ανησυχίες για το μέλλον της EMS APO. Η διαμάχη εντάθηκε με την επέκταση του Porto Romano και του έργου "Durrës Yacht & Marina", εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές των φορέων εκμετάλλευσης φορτίων στην περιοχή.

«Έξωση» της γερμανικής EMS από το λιμάνι του Δυρραχίου εξαιτίας του έργου Durres Yacht Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: