Η Κομισιόν ορίζει τον Λουλζίμ Μπάσα εισηγητή για την αποζημίωση της Ουκρανίας με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η Κομισιόν ορίζει τον Λουλζίμ Μπάσα εισηγητή για την αποζημίωση της Ουκρανίας με ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε ομόφωνα σήμερα τον διορισμό του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha ως εισηγητή για τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη χρήση τους για την αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Lulzim Basha παρουσίασε ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης που ζητά τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, τη δημιουργία διεθνούς ταμείου για την κατάθεση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων και τη διάθεση αυτών των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των έργων ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Παρόμοια πρόταση συζητείται στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε από τη Ρωσία και να αποζημιώσει την Ουκρανία και να καλύψει το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα:

Η ευθύνη για τα εγκλήματα και τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία από την απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας βαρύνει τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και πρέπει να πληρώσει γι' αυτό.

Ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου, η Ρωσία πρέπει τώρα να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει την υποχρέωση να αποζημιώσει την Ουκρανία, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνησή της για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τις παράνομες πράξεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτές οι υποχρεώσεις ορίζουν το καθήκον τρίτων χωρών να διασφαλίζουν ότι τα κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό τη δικαιοδοσία τους τίθενται προς όφελος της Ουκρανίας και να ιδρύσουν ένα διεθνές δικαστήριο αποζημίωσης για να διασφαλίσουν ότι οι ζημίες που προκλήθηκαν από τη Ρωσία αποζημιώνονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες νομολογίας και τις καθιερωμένες λογιστικές αρχές.

Μέσω του παρόντος ψηφίσματος που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο υποστηρίζουν εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, ζητείται:

  • Δημιουργία διεθνούς ταμείου όπου τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα κατατεθούν για την πληρωμή έργων υποδομής στην Ουκρανία.
  • Μεταφορά παγωμένου κεφαλαίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο διεθνές ταμείο.
  • Ίδρυση δικαστηρίου αποζημίωσης για να εκδικάζει, σύμφωνα με τους καθιερωμένους δικαστικούς κανόνες, αξιώσεις που υποβάλλονται από την Ουκρανία για λογαριασμό ιδιωτών, οντοτήτων και κυβερνητικών φορέων ή απευθείας από άτομα και οντότητες της, όπως προβλέπεται από τους κανόνες του δικαστηρίου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου