Νέο σχέδιο για την ένταξη των υποψηφίων χωρών στην ΕΕ θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο

L

Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει ένα νέο σχέδιο για την ένταξη των υποψηφίων χωρών στην ΕΕ.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Oliver Varhelyi, λέει ότι τον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν ουσιαστικές προτάσεις για τη διεύρυνση.

«Θα βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι για να καταστεί δυνατή η επέκταση, αλλά η απόφαση εξαρτάται από τις χώρες μέλη», έγραψε ο Varhelyi στο «Χ».

Η διεύρυνση της ΕΕ έως το 2023 είναι εφικτή, αλλά μόνο εάν οι υποψήφιες χώρες και το ίδιο το μπλοκ «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους».

Το έτος 2030 δόθηκε ως προθεσμία από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και άλλες υποψήφιες χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στην επόμενη επταετία.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση λέει ότι ο στόχος που έδωσε ο Μισέλ είναι εφικτός, ωστόσο προσθέτει ότι δεν πρέπει να επιμείνουμε σε ορισμένες προθεσμίες.

Σύμφωνα με τον Varhely, η παράταση μέχρι το έτος που δόθηκε ως προθεσμία σημαίνει και την επιτάχυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στους θεσμούς της ΕΕ.

Υπάρχουν οκτώ γνωστές υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Τουρκία (από το 1999), Βόρεια Μακεδονία (2005), Μαυροβούνιο (2010), Σερβία (2012), Αλβανία (2014), Μολδαβία (2022), Ουκρανία (2022) και Βοσνία και Ερζεγοβίνη (2022). Το Κοσσυφοπέδιο (η ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζεται από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ) και η Γεωργία υπέβαλαν επίσημα αιτήσεις για ένταξη το 2022 και θεωρούνται πιθανές υποψήφιες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτεινόμενο σχέδιο τον Οκτώβριο

Ο Varhelyi ανακοινώνει ότι τον Οκτώβριο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την ετήσια έκθεση προόδου για όλες τις χώρες στη διαδικασία ένταξης, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα υποβάλει «ουσιώδεις προτάσεις».

«Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε νέες προτάσεις και νέες ιδέες», λέει ο επίτροπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο θα περιλαμβάνει κατ' αρχήν ένα «Σχέδιο Ανάπτυξης», που είχε ήδη αποκαλύψει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen τον Μάιο, μέσω του οποίου η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει τις επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και να μειώσει την οικονομική επιρροή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου