Η Αλβανία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Αλβανία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Αλβανία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για δεύτερη φορά, από την 1η Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά, η Αλβανία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 1 Ιουνίου - 30 Ιουνίου 2022.

Σε δήλωση της στα ΜΜΕ, η υπουργός Εξωτερικών Olta Xhaçka είπε ότι η ανάληψη της Προεδρίας για δεύτερη φορά έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή, όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές κρίσεις.

«Αυτή η αλβανική Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας έρχεται σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή, όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά από πολύ σοβαρές κρίσεις και συγκρούσεις, από την Ουκρανία έως την κρίση επισιτιστικής ανασφάλειας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και των πολιτικών που ακολουθεί η Ρωσία. Από την Υεμένη, το Σουδάν και τη Μέση Ανατολή συνολικά, μέχρι την κρίση και την ανασφάλεια που επικρατεί σήμερα στο Σαχέλ.

Υπάρχουν δύο σημαντικές στιγμές αυτής της Προεδρίας. Πρώτον, είναι μια πολύ σημαντική και καινοτόμος πρωτοβουλία, για την οποία εργαζόμαστε σχεδόν δύο χρόνια και την έχουμε συμπεριλάβει στην ατζέντα του Συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο. Είναι μια φιλόδοξη και πολύ προκλητική προσπάθεια να διασφαλιστεί η ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας οπουδήποτε στον κόσμο σε περιόδους κρίσης, είτε σε καταστάσεις πολέμου είτε σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών.

Η χώρα μας, η ομάδα μας, έχει συνεργαστεί με μια πολύ σοβαρή ομάδα οργανισμών και μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας που αφενός θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες να προσφέρουν τη συνεισφορά τους είτε οικονομικά είτε σε αγαθά ή υπηρεσίες σε ανθρωπιστική κρίση καταστάσεις, δημιουργώντας συνέργια ή συμπληρώνοντας τους υφιστάμενους μηχανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και, αφετέρου, θα βελτιώσει και θα καταστήσει ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τον τρόπο διανομής αυτών των βοηθημάτων και συνεισφορών, ώστε να πηγαίνουν στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή, όπου είναι πραγματικά απαραίτητο.

Πρόκειται για τη συγκέντρωση, σε μια καινοτόμο πλατφόρμα συνεργασίας, εταιρειών και μεγάλων επιχειρήσεων που θέλουν να κάνουν την ανθρωπιστική τους συνεισφορά, αλλά δυσκολεύονται να το κάνουν μέσω των μηχανισμών των υφιστάμενων μέσων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, και ως εκ τούτου επέλεξαν να συνεργαστούν μαζί μας για την κατασκευή μιας νέας πλατφόρμας. Η ιδέα έτυχε θετικής υποδοχής, βρήκε μεγάλη υποστήριξη από φορείς και ομάδες συμφερόντων, και η χώρα μας αξίζει τα εύσημα για το γεγονός ότι όχι μόνο είναι ένας από τους εμπνευστές και στενότερους συνεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά και για το γεγονός ότι την έθεσε υπόψη της Συμβούλιο Ασφαλιστικών».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου