Η Κομισιόν αντικρούει τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης για επέκταση της ΕΕ έως το 2030

Η Κομισιόν αντικρούει τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης για επέκταση της ΕΕ έως το 2030

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάχθηκε σήμερα στον στόχο του Charles Michel για επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τσαρλς Μισέλ, δήλωσε τη Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής του Μπλεντ στη Σλοβενία, όπου ήταν παρόντες και οι ηγέτες των βαλκανικών κρατών, ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσθέσει και άλλες χώρες στην ένταξη έως το 2030.

Ωστόσο, σε σημερινή δήλωση, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ είπε ότι ο Μισέλ δεν είχε συμβουλευτεί την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας του για τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Δεν επικεντρωνόμαστε στην ημερομηνία, αλλά επικεντρωνόμαστε στη στενή συνεργασία με τις υποψήφιες χώρες που ετοιμάζονται να ενταχθούν στην ΕΕ», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Spinant επέμεινε ότι η διεύρυνση της ΕΕ είναι μια διαδικασία που βασίζεται στην αξία και ότι οι υποψήφιες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν μόλις εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Αυτή φαίνεται να είναι η νέα δημόσια διαφωνία μεταξύ της Von Der Leyen και του Charles Michel που ηγούνται των δύο βασικών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολλές βαλκανικές χώρες περίμεναν την ένταξη στην ΕΕ εδώ και χρόνια, μεταξύ των οποίων και η Αλβανία, η οποία έχει λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί άλλη μια σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για να συζητηθεί ακριβώς η διεύρυνση της ένωσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου