Σημαντική μείωση αιτήσεων για σπουδές ιατρικής έπειτα από το νέο νόμο για τους φοιτητές στην Αλβανία

Σημαντική μείωση αιτήσεων για σπουδές ιατρικής έπειτα από το νέο νόμο για τους φοιτητές στην Αλβανία

Ο νέος νόμος για τις σπουδές ιατρικής στην Αλβανία, ο οποίος υποχρεώνει τους φοιτητές να εργαστούν για πέντε χρόνια στο δημόσιο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και στη συνέχεια να αποκτήσουν το πτυχίο, εκτιμάται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν τη μείωση του ενδιαφέροντος των αποφοίτων Λυκείου για σπουδές στον κλάδο της ιατρικής.

Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Αλβανικού Ακαδημαϊκού Δικτύου, έχουν υποβάλει αίτηση στον κλάδο αυτό 1.734 απόφοιτοι, αριθμός μικρότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που υπήρχαν 3.183 αιτήσεις.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Βουλή της Αλβανίας ενέκρινε τον νόμο που πρότεινε η κυβέρνηση για τα πτυχία στην ιατρική. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν πτυχίο, παρακάμπτοντας τα πέντε χρόνια εργασίας στο κράτος, πρέπει να πληρώσουν υψηλό δίδακτρο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Για να σπουδάσουν ιατρική, οι απόφοιτοι πρέπει να έχουν μέσο όρο πάνω από 8,5 στις κρατικές εξετάσεις.

Στην ανησυχία των ειδικών για την πτώση του επιπέδου των φοιτητών που θα επιλέξουν την ιατρική, το υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας απάντησε υποστηρίζοντας ότι για να αυξηθεί η ποιότητα των φοιτητών ιατρικής, εκτός από τον απαιτούμενο μέσο όρο 8,5, θα υποβάλλονται σε δοκιμασία αξιολόγησης.

Για το έτος 2023-2024 στην Αλβανία αυξήθηκαν οι ποσοστώσεις εισαγωγής πρωτοετών φοιτητών Ιατρικής, φτάνοντας τους 500.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για τα πτυχία φέρεται να έχει στόχο να αποτρέψει τη φυγή νεαρών γιατρών από το κράτος.

Μετά από έξι χρόνια, κάποιοι από τους μαθητές, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος, ακολουθούν τον τρίτο κύκλο, αυτόν της εξειδίκευσης. Η ειδίκευση διαρκεί τέσσερα χρόνια, μέχρι να ειδικευτούν οι νέοι γιατροί στην κατεύθυνση που επιλέγουν.

Στην Αλβανία οι γενικές σπουδές στην ιατρική είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, καθώς και η εξειδίκευση. Το κράτος πληρώνει μόνο έναν αριθμό ειδικών, που καθορίζεται από το υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες του συστήματος υγείας.

Ο νόμος που ενέκρινε η Αλβανική Κυβέρνηση για τα πτυχία έχει αντιταχθεί από τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει αρκετές διαδηλώσεις μπροστά από τη Βουλή. Ζήτησαν από τον πρόεδρο της Αλβανίας, Bajram Begaj, να μην διατάξει τον νόμο. Ο αρχηγός του κράτους απέφυγε την ανακοίνωση του διατάγματος, αλλά αφού είχε παρέλθει η προθεσμία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο νόμος τίθεται σε ισχύ. Οι φοιτητές δήλωσαν ότι θα στείλουν το νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου