Τα 50 εκατ. ευρώ έφτασαν οι επενδύσεις των Ρώσων στο Μαυροβούνιο το πρώτο εξάμηνο του 2023

Τα 50 εκατ. ευρώ έφτασαν οι επενδύσεις των Ρώσων στο Μαυροβούνιο το πρώτο εξάμηνο του 2023

Η Κεντρική Τράπεζα Ξένων Επενδύσεων στην Ποντγκόριτσα ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι πολίτες είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στο Μαυροβούνιο για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του τρέχοντος έτους. Οι αναλυτές λένε ότι οι ρωσικές επενδύσεις και κεφάλαια είναι ένα πρώιμο φαινόμενο στο Μαυροβούνιο που συνεχίζεται σήμερα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι παρά τις κατεστραμμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μαυροβουνίου και Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ρώσοι πολίτες εξακολουθούν να πηγαίνουν σε μεγάλο βαθμό στο Μαυροβούνιο για να επενδύσουν.

Η Κεντρική Τράπεζα για τις ξένες επενδύσεις στο Μαυροβούνιο ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι πολίτες είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στη χώρα, για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του τρέχοντος έτους. Τα τελευταία στοιχεία του συγκεκριμένου ιδρύματος δείχνουν ότι το διάστημα αυτό έχουν επενδύσει σχεδόν 53 εκατ. ευρώ, κυρίως για αγορά ακινήτων, περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Οι ρωσικές επενδύσεις και κεφάλαια, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ένα πρώιμο φαινόμενο στο Μαυροβούνιο, το οποίο συνεχίζεται με διάφορες μορφές ακόμη και σήμερα.

Το Μαυροβούνιο είχε ιστορικούς και εξαιρετικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και τη Σερβία μέχρι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2017. Η Ποντγκόριτσα κατηγόρησε Ρώσους πράκτορες και Σέρβους υπερεθνικιστές μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πριν από ένα χρόνο. Η Μόσχα απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς ως παράλογους. Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία πέρυσι, το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο σε αντάλλαγμα τοποθέτησε το Μαυροβούνιο στη λίστα των μη φιλικών κρατών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου