Το 43% των παραχωρήσεων στην Αλβανία ερευνάται από την ειδική δομή κατά της διαφθοράς

Το 43% των παραχωρήσεων στην Αλβανία ερευνάται από την ειδική δομή κατά της διαφθοράς

Μετά το 2015, η κυβέρνηση ξεκίνησε δυναμικά την πρακτική της παραχώρησης για πολλές υπηρεσίες και έργα που σκόπευε να υλοποιήσει.

Παρά τις ενστάσεις, εξαρχής, από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που απαιτούσαν σαφή ανάλυση του κόστους και των οφελών, οι κρατικοί θεσμοί δεν σταμάτησαν.

Το 2015 έγιναν παραχωρήσεις αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων και τσεκ απ. Το 2016 έγινε η παραχώρηση για αιμοκάθαρση, ενώ το 2019 αυτή των εργαστηρίων, όλα στον χώρο της υγείας.

Το 2015 ξεκίνησε η παραχώρηση των αποτεφρωτηρίων με το Ελμπασάν, το οποίο το 2017 επεκτάθηκε στο Φίερ και το 2019 στα Τίρανα.

Το 2017 παραχωρήθηκε η συντήρηση του δρόμου Μιλότ-Μορίνα και το 2018 παραχωρήθηκε ο δρόμος Άρμπρι.

Η παραχώρηση σάρωσης, η οποία εγκρίθηκε το 2013 από την τότε απερχόμενη κυβέρνηση, αναθεωρήθηκε επίσης και για να πάρει το βάρος από τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πληρώσει μέρος του κόστους μέσω του προϋπολογισμού.

Όλες οι προαναφερθείσες παραχωρήσεις ωφελήθηκαν από άμεσες πληρωμές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αύξηση αυτών των πληρωμών ανάγκασε την κυβέρνηση, μετά από πίεση του ΔΝΤ, να θεσπίσει έναν δημοσιονομικό κανόνα σύμφωνα με τον οποίο το συνολικό ποσό των καθαρών ετήσιων πληρωμών που πραγματοποιούνται από τις μονάδες της γενικής κυβέρνησης, οι οποίες προκύπτουν από συμβάσεις παραχώρησης ή συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), κατά κανόνα δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο του 5 τοις εκατό των πραγματικών φορολογικών εσόδων του προηγούμενου οικονομικού έτους. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου αυτού, το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνει διορθωτικά μέτρα για τα έσοδα του προϋπολογισμού, απαραίτητα και επαρκή, ώστε να επιστραφούν εντός του επιτρεπόμενου ορίου, κατά τα δύο επόμενα οικονομικά έτη.

Το όριο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι ως επί το πλείστον οι πληρωμές αυτές δεν ήταν οικονομικά αποδοτικές, ενώ μεγάλο μέρος των παραχωρήσεων βρίσκεται ήδη υπό επίσημη έρευνα από τη SPAK, την ειδική δομή κατά της διαφθοράς.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στους πραγματικούς προϋπολογισμούς 2017-2022, δείχνουν ότι σε έξι χρόνια ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πληρώσει συνολικά 58,5 δισ. λεκ (περίπου 560 εκατ. ευρώ) για 12 παραχωρήσεις.

Από αυτές τις 12 παραχωρήσεις, για τις πέντε από αυτές -τα τρία αποτεφρωτήρια, τσεκάπ και αποστείρωση- έχει ανοίξει επίσημη έρευνα με κατηγορίες για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, ακόμη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το συνολικό ποσό που δίνει ο προϋπολογισμός για τις πέντε αυτές παραχωρήσεις για την περίοδο 2017-2022 είναι 25,4 δισ. ALL (περίπου 240 εκατ. ευρώ), που αποτελεί το 43% των συνολικών πληρωμών που έγιναν από τον προϋπολογισμό για όλες τις παραχωρήσεις!!

Ακόμη και τα ίδια τα οικονομικά έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι συμβάσεις παραχώρησης δεν ελέγχονται ή παρακολουθούνται σύμφωνα με νομικές υποχρεώσεις και συμφωνίες μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, που είναι υποχρεωτικά μέσα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου