Δημοκρατικό Κόμμα: «Ο Μπελέρης να αποφυλακιστεί άμεσα - Κανένας νόμος στην Αλβανία δεν εμποδίζει την ορκωμοσία του»

Δημοκρατικό Κόμμα: «Ο Μπελέρης να αποφυλακιστεί άμεσα - Κανένας νόμος στην Αλβανία δεν εμποδίζει την ορκωμοσία του»

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Oerd Bylykbashi σε δήλωσή του στα ΜΜΕ μίλησε για την υπόθεση «Μπελέρη» και τη διαμαρτυρία που έγινε τη Δευτέρα στη Χιμάρα για την αποφυλάκισή του.

Ο Bylykbashi είπε ότι ο Φρέντης Μπελέρης έχει κάθε δικαίωμα να ορκιστεί ως δήμαρχος της Χιμάρας, καθώς πρόσθεσε ότι η εκλογή του από τους Χιμαριώτες κατέστρεψε τα σχέδια του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Υποστήριξε λοιπόν ότι είναι θεμελιώδης αρχή του ΟΑΣΕ ότι ένας εκλεγμένος αξιωματούχος πρέπει να αρχίσει να ασκεί το καθήκον χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Ο Έντι Ράμα απαιτεί από τους Αλβανούς να υπακούουν τους νόμους του και όχι τους νόμους του κράτους. Αυτή είναι η ιδέα του Μπρέζνιεφ, την οποία έσπασε ο Χάρτης του Ελσίνκι το 1975. Ο Έντι Ράμα πρέπει να υπακούει και να σεβαστεί τα δικαιώματα που εγγυώνται το Σύνταγμα της Αλβανίας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τους Αλβανούς πολίτες.

Ο Φρέντης Μπελέρης είναι ο υποψήφιος του μεγάλου συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Μαζί κερδίζουμε» που στις 14 Μαΐου 2023 εξελέγη με την ψήφο των ψηφοφόρων δήμαρχος του δήμου Χιμάρας, ενός από τους 61 δήμους της Αλβανίας.

Ο Φρέντης Μπελέρης έθεσε υποψηφιότητα, ψηφίστηκε και εξελέγη σύμφωνα με τα δικαιώματα που το Σύνταγμα της Αλβανίας αναγνωρίζει και εγγυάται ισότιμα σε όλους τους πολίτες της Αλβανίας χωρίς καμία πολιτική, φυλετική, εθνοτική ή άλλη διάκριση.

Είναι θεμελιώδης αρχή του ΟΑΣΕ ότι ένας εκλεγμένος αξιωματούχος πρέπει να αρχίσει την άσκηση των καθηκόντων του χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ο Φρέντης Μπελέρης έλαβε την εντολή από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Κανένας νόμος στην Αλβανία δεν εμποδίζει την ορκωμοσία του Φρέντη Μπελέρη ως εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας παρόλο που είναι κατηγορούμενος υπό κράτηση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι αθώος και απολαμβάνει κάθε συνταγματικό και νόμιμο δικαίωμα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα τον εμποδίζει να ορκιστεί χωρίς νόμο ή καλύτερα με τον νόμο της μαφίας.

Σήμερα ο Φρέντης Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος και κρατείται κατά παράβαση των κριτηρίων του νόμου για σύλληψη ως μέτρο ποινικής ασφάλειας.

Συνελήφθη μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, μετά από προεκλογική δραστηριότητα. Ο Φρέντης Μπελέρης συνελήφθη μόλις δύο ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, υποσχόμενος να ασχοληθεί προσωπικά μαζί του, διέταξε de facto τη σύλληψή του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Η πολιτικοποιημένη αστυνομία του κράτους που διοικείται από τον Έντι Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατασκεύασε βιαστικά τη σύλληψη για εξαγορά ψήφων, αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία κατά τη σύλληψη. Ένας μάρτυρας που ισχυρίζεται ότι έλαβε χρήματα για να ψηφίσει κατασκευάστηκε από την αστυνομία, αλλά δεν συλλαμβάνεται ως πωλητής ψήφων επειδή η διαδικασία είναι στημένη. Ο Έντι Ράμα χρειάζεται μόνο τον Φρέντη Μπελέριη, τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Μαζί Κερδίζουμε, υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, στη φυλακή.

Σε ένα υβριδικό καθεστώς όπως αυτό του Έντι Ράμα, η τελική απόφαση ενός ανεξάρτητου δικαστηρίου δεν έχει σημασία. Το καθεστώς χρειάζεται σύλληψη. Βγάζει ειδήσεις πιο γρήγορα από μια ετυμηγορία ενοχής ή αθωότητας και ξεφορτώνεται έναν αντίπαλο του Ράμα πριν τις εκλογές.

Η κομμουνιστική αντίληψη ότι πρώτα συλλαμβάνονται πολίτες και μετά κατασκευάζονται τα στοιχεία του φακέλου, δεν είναι απλώς μια μαύρη κηλίδα του παρελθόντος, αλλά ένας παρών κίνδυνος που απειλεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα κάθε πολίτη χωρίς καμία πολιτική, φυλετική ή εθνική διάκριση.

Οι ενέργειες της Δικαιοσύνης επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την πολιτική της σύλληψης από τον Έντι Ράμα μέσω της λεγόμενης Μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα δεν είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, αλλά τα δικαιώματα των Αλβανών πολιτών στο Σύνταγμα, τα οποία η Δικαιοσύνη έχει καθήκον να προστατεύσει.

Το κράτος του Έντι Ράμα έχει στα χέρια του τον Ποινικό Κώδικα, αλλά ο Φρέντης Μπελέρης, όπως κάθε Αλβανός πολίτης, έχει στα χέρια του το Σύνταγμα της Αλβανίας, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Το δικαστήριο, που έχει καθήκον να προστατεύει τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται σε αυτές τις βασικές πράξεις, απέτυχε γιατί βρίσκεται υπό την πίεση του Πρωθυπουργού και υπό τον έλεγχό του.

Η υπόθεση Μπελέρη είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει στην Ευρώπη και τον κόσμο ότι οι ρημαγμένες στήλες του κράτους δικαίου έχουν καταπλακώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής και εκλογής.

Ο Έντι Ράμα σκέφτηκε ότι συλλαμβάνοντας τον Μπελέρη, ια είχε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: θα απαλλάσσονταν από έναν αντίπαλο που θα τον εμπόδιζε να ληστέψει τις περιουσίες Αλβανών πολιτών στην ακτή, και ταυτόχρονα θα χτυπούσε τον αντιπολίτευση ότι εξαγοράζει ψήφους.

Τα σχέδια του Έντι Ράμα και της πελατείας του να ληστέψουν μόνοι τους τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων στη νότια ακτή είναι ξεκάθαρα.

Πρώτον, μπλόκαρε νομικά την επιστροφή ακινήτων και μπλόκαρε την εγγραφή τους στα κτηματολογικά βιβλία. Στη συνέχεια ενέκρινε με νόμο την απαλλοτρίωση ακινήτων με δημόσιο χρήμα για δήθεν δημόσιο συμφέρον υπέρ ιδιωτών, ενέκρινε τον νόμο των στρατηγικών επενδύσεων με τον οποίο παραχωρεί τα ακίνητα αυτά με συμβόλαια στους στρατηγικούς του επενδυτές. Στο τέλος εξασφάλισε αυτά τα συμβόλαια καταλαμβάνοντας τη Δικαιοσύνη.

Η εκλογή του Φρέντη Μπελέρη χαλάει αυτά τα σχέδια του Έντι Ράμα, οπότε πρέπει να απομακρυνθεί πάση θυσία. Δεν πρέπει να του επιτραπεί να ορκιστεί ως δήμαρχος ενώ τον κρατάει στη φυλακή. Κρατώντας τον βίαια υπό κράτηση, θα ισχυριστούν ότι αφού είναι στη φυλακή των Τιράνων για περισσότερους από τρεις μήνες, δεν είναι πια κάτοικος Χιμάρας και ως εκ τούτου χάνει το δικαίωμα να είναι δήμαρχος Χιμάρας. Στο τέλος, θα πρέπει να τιμωρηθεί για να είναι απόλυτα ασφαλής ο Έντι Ράμα.

Η υπόθεση Μπελέρης είναι στην πραγματικότητα το μπούμερανγκ που γύρισε πίσω και έσπασε δύο βιτρίνες του Έντι Ράμα: πρώτον, έσπασε τη βιτρίνα της επίθεσης γοητείας με δείπνα και προσκλήσεις για επίσκεψη και διακοπές Ευρωπαίων αξιωματούχων για να τους δείξει το σύγχρονο κράτος που έχει χτίσει πίσω από το οποίο κρύβεται η καταπάτηση δικαιωμάτων.

Δεύτερον, έσπασε αυτόν τον λαογραφικό πατριωτισμό και τον τσαρλατανικομό εθνικισμό πίσω από τον οποίο κρύβεται η κατά 360 μοίρες παραβίαση του εθνικού συμφέροντος.

Οποιοσδήποτε στην Ευρώπη σήμερα μπορεί να δει ξεκάθαρα ποια πραγματικότητα των παραβιάσεων δικαιωμάτων κρύβεται πίσω από αυτά τα σπασμένα παράθυρα.

Σήμερα, η υπόθεση Μπελέρη έφερε στο τραπέζι της ΕΕ και άλλων διεθνών εταίρων την πραγματικότητα του εγκληματικού και διεφθαρμένου συστήματος με το οποίο ο Έντι Ράμα έκλεψε τις εκλογές για να ληστέψει τους Αλβανούς και να καταπατήσει τα δικαιώματά τους.

Οι ψηφοφόροι ψήφισαν τον Φρέντη Μπελέρη, τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Μαζί Κερδίζουμε, παρόλο που ο Edi Rama τον είχε φυλακίσει πριν ψηφίσουν στις 14 Μαΐου 2023. Αυτή η ετυμηγορία των ψηφοφόρων βρίσκεται πάνω από κάθε απόφαση της Πολιτικής Δικαιοσύνης του Ράμα.

Εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, δηλώνω ότι η άμεση απελευθέρωση από την πολιτική φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη και η επιστροφή του στο αξίωμα για το οποίο εξελέγη είναι αδιαπραγμάτευτο αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος και της Αντιπολίτευσης και μόνο ένα βήμα για την αποκατάσταση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στην Αλβανία».


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου