Έως 5 εκατ. ευρώ άρπαξαν από Ευρωπαίους πολίτες μέσω call center μέλη αλβανικής εγκληματικής οργάνωσης

Έως 5 εκατ. ευρώ άρπαξαν από Ευρωπαίους πολίτες μέσω call center μέλη αλβανικής εγκληματικής οργάνωσης

Εκατομμύρια ευρώ που αρπάζονται από ευρωπαίους πολίτες μέσω τηλεφωνικών κέντρων ξεπλένονται στην Αλβανία.

Σε επίσημη έκθεση του τμήματος πρόληψης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, λέγεται ότι μετά τα ναρκωτικά και τα λοιπά εγκλήματα, που κατέχουν την πρώτη και δεύτερη θέση, η δραστηριότητα απάτης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών από εγκληματικές ομάδες κατατάσσεται στην 3η θέση ως πηγή παράνομου εισοδήματος.

Αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συναλλαγή των χρημάτων παραμένει δύσκολο να εντοπιστεί καθώς η τελευταία έρευνα παραδέχεται ότι οι συναλλαγές εξαφανίζονται μέσω των bitcoin. Τη δυσκολία της έρευνας δέχεται και ένας από τους εισαγγελείς της (Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος) SPAK.

«Τα χρήματα μπορούν να εντοπιστούν σε μια συγκεκριμένη χώρα και στη συνέχεια να επιστραφούν σε κρυπτονομίσματα σε απροσδιόριστους λογαριασμούς» - είπε ο εισαγγελέας.

Υπόπτοι για την αρπαγή σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της SPAK για δομημένη εγκληματική ομάδα και απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς εργάζονταν με αυστηρούς κανόνες, που περιλάμβαναν την αφαίρεση της αμοιβής από 50 ευρώ σε 1 χιλ. ευρώ εάν δεν εγγυόνταν κατάθεση 30 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των χειριστών δεν γίνεται λόγω του μισθού των 1500 ευρώ το μήνα, και λόγω των επιδόσεων που θα έπρεπε να έχουν, αλλά λόγω του μπόνους που καταβάλλονταν για κάθε απάτη που έκαναν.

Η ομάδα μέσω του τηλεφωνικού κέντρου έχει εξαπατήσει μακρά λίστα Ιταλών πολιτών και αποδεικνύεται ότι οι έρευνες ξεκινούν από τους εταίρους μετά την καταγγελία του 83χρονου Αλφρέντο Μπουένκο, ο οποίος επένδυσε 700 χιλιάδες ευρώ στην Amazon.

Ο ηλικιωμένος επικοινώνησε με χρηματοοικονομικούς φορείς που παρουσιάστηκαν ως Bruno Lezama, Silvi Nelson, Oliver Perru, Simon de Stanis και Jasemin Ferreti, όλοι Αλβανοί που εργάζονταν στο Call Center στην περιοχή Laprak.

Η εθνική υπηρεσία εγκλήματος στη Βρετανία απάντησε στην ιταλική δικαιοσύνη που είχε δημιουργήσει κοινή ομάδα με την SPAK για τους αριθμούς που αποδείχθηκαν ψηφιακοί και στο μεταξύ παγίδευαν δεκάδες άλλους πολίτες.

Το τηλεφωνικό κέντρο διαχειριζόταν μια γυναίκα που ονομαζόταν Elisa Caci, ενώ οι υποκλοπές εκθέτουν και τον Gilberto Pushan, ο οποίος θεωρείται το αφεντικό.

Στα έγγραφα που κατασχέθηκαν και στους ηλεκτρονικούς ελέγχους σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε 5 ομάδες.

Η SPAK αναφέρει στη δικογραφία ότι «οι χειριστές τηλεφωνικών κέντρων είχαν εξαιρετικές προμήθειες που τους επέτρεπαν να λαμβάνουν πολύ καλά εισοδήματα από τους μέσους μηνιαίους μισθούς που ισχύουν στην Αλβανία».

Ωστόσο, εργάστηκαν υπό τον όρο να εξασφαλίσουν 60 πελάτες εντός 15 εβδομάδων για να μην θέσουν σε κίνδυνο τη δουλειά τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου