Χαοτική η κατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων στα Τίρανα λόγω τεραστίων οφειλών του δήμου

Χαοτική η κατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων στα Τίρανα λόγω τεραστίων οφειλών του δήμου

Ο κρατικός διαχειριστής του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων, Arjan Baçi, είπε ότι οι δήμοι των Τιράνων έχουν εκκρεμείς πληρωμές για τα απόβλητα που εναποθέτουν για αποτέφρωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι δήμοι δεν δώσουν τα χρήματα, κινδυνεύουν να φέρουν σε χάος την κατάσταση με τα αστικά απόβλητα.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι δήμοι της περιφέρειας των Τιράνων εξακολουθούν να είναι οφειλέτες στην κοινωνία, είναι ο τρίτος μήνας που δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους. Η μη συμμόρφωση θα έφερνε χάος στη συλλογή των αστικών απορριμμάτων», δήλωσε ο Arjan Baçi.

Διευκρίνισε ότι μεταξύ των δήμων που δεν έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις είναι οι δήμοι Τιράνων, Βόρας και Καβάγιας. Τον Μάρτιο του 2017 υπεγράφη η σύμβαση με την εταιρεία του Klodian Zoto από τον Erjon Veliaj, ο οποίος έλαβε την οικονομική δέσμευση για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για λογαριασμό του Δήμου Τιράνων, αν και αυτή η αρμοδιότητα ανήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στα Τίρανα παράγονται περίπου 700 τόνοι απορριμμάτων την ημέρα και ο δήμος πληρώνει 29 ευρώ για περίπου 1 τόνο απορριμμάτων.

Στις 28 Ιουλίου 2023, το Ειδικό Δικαστήριο μετά από αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας (SPAK) υπέγραψε την επιβολή προληπτικής κατάσχεσης κατά της εταιρείας «Integrated Energy B.V. S.P.V." sh.p.k», η οποία είναι η παραχωρησιούχος εταιρεία του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων καθώς και όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας αυτής. Η απόφαση εκτελέστηκε την 1η Αυγούστου 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου